Kruche ciastka czekoladowe przekładane kremem waniliowym

nazwa

Wykonanie

Kruche, rozpływające się w ustach, pozostawiające przyjemną słodycz przełamaną wanilią – właśnie takie są kruche ciastka czekoladowe przełożone kremem waniliowym. To świetna słodka przekąska na każdą okazję, która w mig znika z półmiska. Poznaj sprawdzony przepis, by się o tym przekonać.
Kruche ciastka czekoladowe mają to do siebie, że można przyrządzić je na wiele sposobów. Doskonale smakują bez żadnych dodatków, ale jeszcze większą przyjemnością dla podniebienia jest ich wersja przekładana kremem waniliowym. Dodatkową zaletą jest to, że przygotujesz je w krótkim czasie.
Kruche ciastka czekoladowe z kremem waniliowym – jak je przygotować?
Bazą tego deseru jest klasyczne ciasto kruche, które przełożysz kremem cukierniczym tzw. crème pâtissière.
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka prawdziwego masła
½ szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, jajko, masło, cukier i sól zagnieć na ciasto. Wstaw na 15 minut do lodówki. Ze schłodzonego ciasta odrywaj kawałki, formuj w kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz na grubość ok. 5 mm.
Ciastka czekoladowe układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piecz przez ok. 15 minut.
Składniki i przygotowanie kremu waniliowego:
2 szklanki mleka
5 żółtek
½ szklanki cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyciągnij ziarenka. Do garnka wlej mleko i dodaj ziarenka wanilii. Zagotuj. Garnek przykryj pokrywką i odstaw. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą i jasną masę. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Gorące mleko powoli wlewaj do masy jajecznej, cały czas mieszając rózgą. Umieść na palniku i podgrzewaj – do zagotowania. Gotuj jeszcze ok. 1 minutę – tak, aby powstał gęsty budyń.
Ostudzonym kremem przekładaj kruche ciastka czekoladowe. Gotowe!
A może muffiny czekoladowe z kremem waniliowym?
Jeżeli masz ochotę na pewne urozmaicenie, krem waniliowy możesz wykorzystać do przygotowania muffin czekoladowych.
Składniki na muffiny czekoladowe:
2 szklanki mąki pszennej
2 średniej wielkości jajka
½ oleju roślinnego
½ cukru
2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka.
W jednej misce wymieszaj składniki suche. Wymieszaj składniki mokre, a następnie dodaj je do sypkich. Całość wymieszaj łyżką – do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy. Niewielką ilość ciasta wlej do foremek, dodaj odrobinę kremu waniliowego i przykryj ciastem – do 2/3 wysokości papilotek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piecz przez ok. 20 minut.
Muffiny czekoladowe możesz udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Gotowe!
Zarówno kruche ciastka, jak i muffiny przygotujesz w krótkim czasie i bez większego wysiłku. Nie jest to pracochłonne zajęcie, dlatego tego typu przekąski sprawdzą się m.in. w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Zaletą słodyczy jest to, że przyrządzisz je ze składników, które w zasadzie masz w swojej kuchni.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/kruche-ciastka-czekoladowe-przekladane-kremem-waniliowym