Wykonanie
Smak klasycznego brownie jesteś w stanie rozpoznać nawet z zamkniętymi oczami? To znak, że czas pokusić się o modyfikację standardowego przepisu. Dowiedz się, jak przygotować prawdziwe brownie z kremem nugatowym i
herbatnikami. Taka wersja na pewno cię pozytywnie zaskoczy.Ogromna popularność brownie wynika głównie z intensywnie
czekoladowego smaku oraz z jego „ciężkości”. I chociaż za to pokochali go smakosze na całym świecie, warto od czasu do czasu zdecydować się na urozmaicenie przepisu.Brownie z kawałkami
herbatników przełożone kremem to poezja smaku. Rozpływające się w ustach ciasto z masą nugatową przełamują kawałki
ciastek.2 tabliczki
czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel120 g prawdziwego
masła4
jajka200 g drobnego
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego300 g
mąki pszennej100 g
herbatników½ łyżeczki
soli.Składniki na krem nugatowy:200 g zmielonych
orzechów włoskich2 tabliczki
czekolady gorzkiej100 g
cukru pudru100 ml słodkiej
śmietanki 12%200 g
masła2 łyżki
miodu2
jajka.Przygotowanie ciasta
czekoladowego:
Masło rozpuść w rondelku, a następnie dodaj posiekaną
czekoladę. Odstaw do ostudzenia.
Jajka roztrzep, dodaj
cukier oraz ekstrakt
waniliowy i miksuj przez chwilę.Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną przestygniętą
czekoladę.Dodaj
mąkę i
sól, a następnie wymieszaj.Dodaj pokruszone
herbatniki i ponownie wymieszaj.Ciasto przelej do formy (20×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC.Piecz przez ok. 30 minut.Odstaw do ostygnięcia.Przygotowanie kremu nugatowego:W garnku z grubym dnem wlej
śmietanę,
orzechy i
miód.Gotuj na małym ogniu – aż do zgęstnienia.Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Białka oddziel od
żółtek. Ubij je na sztywną pianę, dodając stopniowo 75 g
cukru pudru.Sztywną pianę dodaj do masy nugatowej i delikatnie wymieszaj.Masę podgrzewaj – aż na powierzchni zaczną pojawiają się bąbelki.Odstaw i ostudź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej – pamiętaj, aby dno szklanej miseczki nie stykało się z powierzchnią
wody.Miękkie
masło utrzyj z pozostałą ilością
cukru pudru, dodaj
żółtka. Utrzyj na gładką i puszystą masę.Dodaj roztopioną
czekoladę i masę nugatową – łyżka po łyżce.Dokładnie wymieszaj i wstaw na chwilę do lodówki.Co dalej? Teraz czas na przełożenie ostygniętego brownie:Przekrój ciasto
czekoladowe na dwie części.Jedną część pozostaw na blacie i wyłóż na nią solidną porcję kremu nugatowego.Przykryj drugim blatem (nie przygniataj zbyt mocno).Jeśli chcesz, wierzch możesz udekorować pozostałą częścią kremu. Możesz też polać
polewą czekoladową lub posypać
cukrem pudrem – tutaj masz pełną dowolność.Smacznego!Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/