Wykonanie
Blok
czekoladowy ze słonym karmelem to ciekawa propozycja dla osób, które kochają kontrastujące smaki. Takie połączenie trafia w gusta miłośników deserów o nieco mniej słodkim charakterze niż klasyczne ciasta z dużą ilością kremu.Blok
czekoladowy nie wymaga pieczenia, dlatego jego przygotowanie jest możliwe nawet w sytuacji, gdy nie masz dostępu do piekarnika. Wystarczy jedynie kuchenka, na której rozpuścisz poszczególne składniki, oraz lodówka.Przygotowanie bloku
czekoladowego nie wymaga dysponowania specjalnymi umiejętnościami. Wszystko sprowadza się jedynie do połączenia konkretnych składników. Przed rozpoczęciem gotowania wyłóż foremkę keksową papierem do pieczenia, co ułatwi kolejne czynności i przyspieszy cały proces.Składniki do przygotowania bloku
czekoladowego:3 tabliczki
czekolady gorzkiej 80% lub gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,150 ml
wody,200 g
masła,300 g
mleka w proszku,150 g
cukru,100 g
herbatników,100 g dowolnych
orzechów.Do bloku
czekoladowego można dodać także inne składniki. Doskonałym pomysłem jest postawienie na kwaśne,
suszone owoce, takie jak
wiśnie czy
żurawina. Wiele osób decyduje się również na skorzystanie z
rodzynek, pokruszonych słonych paluszków,
wafelków czy pianek marshmallow.Składniki do przygotowania słonego karmelu:400 g masy krówkowej,10 g
soli.Sposób przygotowania:Rozpuść
masło z
cukrem w garnku, a następnie dodaj
wodę. Gotuj na małym ogniu do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników. Posiekaj
czekoladę na kawałki i wsyp ją do gorącej masy. Wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Rozkrusz większe
orzechy,
herbatniki oraz inne, opcjonalne dodatki, a następnie dodaj je do uprzednio przygotowanej mieszanki. Wsyp
mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do formy i odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na noc).Po odczekaniu określonego czasu masa stanie się zwarta. Wówczas możliwe jest polanie jej słonym karmelem. W tym celu należy rozpuścić masę
krówkową w kąpieli
wodnej i dodać
sól. Następnie konieczne jest wymieszanie wszystkich składników tak, by stworzyły jednolitą masę. Po wykonaniu tych czynności możesz polać gotowy blok
czekoladowy słodko-słoną polewą.Przepis na blok
czekoladowy jest bardzo prosty, dlatego trafi w gusta nawet takich osób, które nie są wprawione w przygotowywaniu deserów i wolą unikać propozycji wymagających pieczenia. Gotowe ciasto można z powodzeniem łączyć z
kawą oraz jeść samodzielnie, bez towarzystwa gorzkiego
napoju. Deser nie jest tak słodki jak klasyczny blok
czekoladowy dzięki dodatkowi
soli, dlatego sprawdzi się idealnie nawet w przypadku osób, które nie przepadają za mdłymi
tortami.Blok
czekoladowy nie wymaga pieczenia, jednak powinien odstać w lodówce przed podaniem. Dzięki temu
czekolada stężeje i nie będzie rozpływać się podczas jedzenia. Jeśli chcesz, możesz udekorować wierzch deseru świeżymi
owocami, dodatkowymi
orzechami czy innymi ulubionymi składnikami. Pamiętaj o tym, że blok
czekoladowy należy przechowywać w niskiej temperaturze.Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ptysie-z-kremem-
czekoladowym-i-lepiacym-karmelem-pomaranczowym/