Wykonanie
Dzień dobry kochani. Dzisiaj mamy ostatni dzień roku,
jejku kiedy to zleciało. Czy wy też macie takie poczucie, że ten rok wam jakoś tak za szybko minął, jakby uciekł ?Ten ostatni dzień w roku to czas na jakieś podsumowania,
plany czy postanowienia. Ja mam kilka
planów i marzeń w głowie, ale nigdzie tego nie spisuje, nie odhaczam. Nie robię także postanowień. Ale podsumowując ten rok
powiem, że bardzo wam kochani dziękuje za to, że tu ze mną jesteście, gotujecie razem ze mną, odwiedzacie mnie i komentujecie. To dla mnie naprawdę ważne. Mam z
wami taki cudowny kontakt i to nie tylko tutaj na blogu. Dziękuje.W ten ostatni dzień roku wrzucam wam przepis na obłędny w smaku chlebuś, bo jak wiecie ja
chleby kocham piec i ogólnie lubię piec, więc będzie
chleb na sylwestra.My spędzamy sylwester na spokojnie w
domku, będzie prosecco, będzie jakiś film i coś do pochrupania i już. Życzę wam kochani cudownego dnia i wszystkiego co najlepsze w tym nowym roczku.Składniki:- 670 g
mąki pszennej chlebowej typ 750 lub pszennej typ 550- 100 g
mąki żytniej typ 720- 380 ml cieplej
wody- 30 g świeżych
drożdży- 1 łyżeczka
cukru- 1,5 łyżeczki
soli- 40 ml
olejuDrożdże przekładamy do miseczki i zasypujemy
cukrem, rozcieramy i zostawiamy na chwilę, aby zrobiły się płynne.Do miski wsypujemy
mąkę pszenną i żytnią,
sól i wlewamy
wodę. Dodajemy
olej i
drożdże. Wyrabiamy
chleb przez kilka minut za pomocą robota z hakiem. Można także wyrobić ręcznie.Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia około 2 godzin.Następnie ciasto dzielimy na dwie części i formujemy bochenki. Zostawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę, przykrywamy ściereczką.
Chlebki nacinamy nożem.Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, funkcja termoobiegu.Na dno piekarnika możemy wstawić naczynie z
wodą. Pieczemy
chlebki przez 25 minut, aż się ładnie zarumienią.Po upieczeniu przekładamy na kratkę, aby wystygły. I już mamy pyszne, domowe
pieczywo.Inspiracja - chlebek Izy @issabelall.