ßßß Cookit - przepis na Rolada makowa z brzoskwiniami

Rolada makowa z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Lista składników
[n] Biszkopt makowy 4 jajka 100 g mąki tortowej 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki maku [n] Nadzienie 400 ml śmietany kremówki 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń
Polecam tą roladkę na Święta i nie tylko. Przepis na wykonanie w thermomix na dole. Pyszna
Przygotowanie biszkoptubiałka ubić na sztywno. Powoli wsypywać cukier, cały czas ubijać. Jak już białka są sztywne dodawać po jednym żółtku, zawsze wymieszać ale już delikatniej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać po łyżce do masy jajecznej. Ubijać delikatnie. Na koniec dodać mak i wymieszać.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 12 minut. Natychmiast zawinąć ciasto jak każdą roladę. Zawinąć w papier na którym się piekło ciasto. Zostawić w papierze aż ostygnie.
Przygotowanie kremu – Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, zostawić żeby napęczniała. Następnie wlać wrzącą wodę, tyle żeby można było żelatynę rozmieszać. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wsypać cukier i wymieszać. Wlać do śmietany zimną żelatynę i wymieszać. Brzoskwinie odcedzić, następnie pokroić w kostkę. Dodać do śmietany i delikatnie wymieszać. Zostawić kilka brzoskwiń do dekoracji.
Zimną roladę delikatnie rozłożyć i posmarować grubo masą ze śmietany. Teraz już zwinąć. Złożoną częścią położyć na dół. Lekko ją przycisnąć i uformować, jeśli tego wymaga. Pozostałą masę ze śmietany zmiksować blenderem i posmarować roladę.
Wstawić roladę do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Polecam pycha.
Wykonanie w thermomix
nałożyć motylek, obijać obroty 3 , 5 do momentu aż piana będzie sztywna około 3 minut
ubijać 3,5 i powoli wsypywać cukier
mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wmieszać mak
ubijać 0 , 5 i powoli dodawać składniki suche
pieczenie jak wyżej
Przygotowanie kremu
przygotować żelatynę w ten sam sposób jak wyżej
do czystego i suchego naczynia włożyć motylek, wlać śmietanę, ubijać 3,5 aż śmietana będzie sztywna
wsypać cukier puder, wymieszać obroty 0,5, 2 sekundy
ubijać obroty 0,5 i wlać żelatynę, czas 3 sekundy
reszta jak wyżej
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/rolada-makowa-z-brzoskwiniami