ßßß Cookit - przepis na Brownie z ciasteczkami czekoladowo-śmietankowymi – przepis

Brownie z ciasteczkami czekoladowo-śmietankowymi – przepis

nazwa

Wykonanie

Brownie to klasyk znany wszystkim miłośnikom czekolady. Jego niepowtarzalny smak idealnie komponuje się z kawą i poprawia humor podczas długich, jesiennych lub zimowych wieczorów. Co powiesz na połączenie klasycznego brownie z ciasteczkami czekoladowo-śmietankowymi?
Dla osób, które kochają czekoladę pod każdą postacią, zestawienie brownie z ciasteczkami o podobnym smaku może stanowić strzał w dziesiątkę. Przygotowanie takiego ciasta jest niezwykle proste i nie wymaga dysponowania specjalnymi składnikami. Wystarczy zaledwie kilkadziesiąt minut, by stworzyć deser, który poprawi humor nawet w najgorszych momentach.
Brownie z chrupiącymi ciasteczkami czekoladowo-śmietankowymi to doskonała propozycja dla miłośników czekolady i szybkich rozwiązań. Przed rozpoczęciem mieszania składników przygotuj formę o wymiarach około 25×25 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 170° C.
Składniki:
2,5 tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel lub czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
200 g masła,
200 g cukru,
5 jajek,
8 g kakao,
szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło w kąpieli wodnej razem z połamaną czekoladą – im mniejsze kawałki, tym szybciej uzyskasz jednolitą masę. Ostudź całość, miksując w tym czasie jajka z cukrem. Wymieszaj mąkę z gorzkim kakao, przesiej przez sitko i dodaj do wystudzonej masy wraz ze szczyptą soli. Dodaj jajka z cukrem. Całość przelej do formy do pieczenia, a na wierzch połóż połamane ciasteczka. Piecz przez około 20-25 minut.
Na wierzch ciasta możesz dodać dowolny typ ciastek. Najlepiej sprawdzą się twarde i chrupiące warianty, które przełamią miękką konsystencję brownie. Pamiętaj o tym, że ciastka pod wpływem wysokiej temperatury mogą się nieco rozpuścić, zmieniając formę. Jeśli chcesz, możesz także zmniejszyć lub zwiększyć ich liczbę.
Jak podać brownie z ciasteczkami?
Brownie z ciastkami czekoladowo-śmietankowymi zgrywa się idealnie z gorzką kawą. Jest ono na tyle słodkie, że doskonale przełamuje wyrazisty smak tego napoju. Świeżo upieczone ciasto czekoladowe brownie zgra się idealnie również z lodami śmietankowymi. Jeśli chcesz, możesz podać je także w towarzystwie bitej śmietany i owoców. Stanowi ono bowiem bardzo uniwersalną propozycję, która komponuje się doskonale z niemal wszystkimi dodatkami.
Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady w nawet bardzo dużych ilościach, możesz postawić również na samodzielnie przygotowaną polewę. Najczęściej jest to połączenie rozpuszczonej gorzkiej czekolady oraz mleka lub słodkiej śmietanki. Im większa zawartość kakao, tym lepiej. Polewa pozwala bowiem na przełamanie smaku intensywnie czekoladowego brownie i dodanych ciasteczek.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasto-z-kawalkami-czekolady-na-kruchym-spodzie/
Źródło:http://www.niezlababka.pl/brownie-z-ciasteczkami-czekoladowo-smietankowymi-przepis