Wykonanie
Brownie to klasyk znany wszystkim miłośnikom
czekolady. Jego niepowtarzalny smak idealnie komponuje się z
kawą i poprawia humor podczas długich, jesiennych lub zimowych wieczorów. Co powiesz na połączenie klasycznego brownie z
ciasteczkami czekoladowo-śmietankowymi?Dla osób, które kochają
czekoladę pod każdą postacią, zestawienie brownie z
ciasteczkami o podobnym smaku może stanowić strzał w dziesiątkę. Przygotowanie takiego ciasta jest niezwykle proste i nie wymaga dysponowania specjalnymi składnikami. Wystarczy zaledwie kilkadziesiąt minut, by stworzyć deser, który poprawi humor nawet w najgorszych momentach.Brownie z chrupiącymi
ciasteczkami czekoladowo-śmietankowymi to doskonała propozycja dla miłośników
czekolady i szybkich rozwiązań. Przed rozpoczęciem mieszania składników przygotuj formę o wymiarach około 25×25 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 170° C.Składniki:2,5 tabliczki
czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel lub
czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,200 g
masła,200 g
cukru,5
jajek,8 g
kakao,szczypta
soli.Sposób przygotowania:Rozpuść
masło w kąpieli
wodnej razem z połamaną
czekoladą – im mniejsze kawałki, tym szybciej uzyskasz jednolitą masę. Ostudź całość, miksując w tym czasie
jajka z
cukrem. Wymieszaj
mąkę z gorzkim
kakao, przesiej przez sitko i dodaj do wystudzonej masy wraz ze szczyptą
soli. Dodaj
jajka z
cukrem. Całość przelej do formy do pieczenia, a na wierzch połóż połamane
ciasteczka. Piecz przez około 20-25 minut.Na wierzch ciasta możesz dodać dowolny typ
ciastek. Najlepiej sprawdzą się twarde i chrupiące warianty, które przełamią miękką konsystencję brownie. Pamiętaj o tym, że
ciastka pod wpływem wysokiej temperatury mogą się nieco rozpuścić, zmieniając formę. Jeśli chcesz, możesz także zmniejszyć lub zwiększyć ich liczbę.Jak podać brownie z ciasteczkami?Brownie z
ciastkami czekoladowo-śmietankowymi zgrywa się idealnie z gorzką
kawą. Jest ono na tyle słodkie, że doskonale przełamuje wyrazisty smak tego
napoju. Świeżo upieczone ciasto
czekoladowe brownie zgra się idealnie również z
lodami śmietankowymi. Jeśli chcesz, możesz podać je także w towarzystwie
bitej śmietany i
owoców. Stanowi ono bowiem bardzo uniwersalną propozycję, która komponuje się doskonale z niemal wszystkimi dodatkami.Jeśli jesteś miłośnikiem
czekolady w nawet bardzo dużych ilościach, możesz postawić również na samodzielnie przygotowaną polewę. Najczęściej jest to połączenie rozpuszczonej
gorzkiej czekolady oraz
mleka lub słodkiej
śmietanki. Im większa zawartość
kakao, tym lepiej. Polewa pozwala bowiem na przełamanie smaku intensywnie
czekoladowego brownie i dodanych
ciasteczek.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasto-z-kawalkami-
czekolady-na-kruchym-spodzie/