Wykonanie
Zimowe wieczory rządzą się własnymi prawami. W tym czasie gorące, słodkie
napoje z wyrazistymi nutami korzennymi niewątpliwie są w cenie. Potrafią bowiem poprawić humor i sprawić, że brzydka pogoda za oknem przestaje być aż tak dokuczliwa.Połączenie
czekolady z
pomarańczą i
przyprawami korzennymi to dosyć nietypowa, ale bardzo ciekawa propozycja. Takie smaki nieodłącznie kojarzą się ze świętami, dlatego mogą sprawić, że od razu poczujesz klimat nadchodzącego Bożego Narodzenia. Jest to również doskonały sposób na zimne i deszczowe dni.Przygotowanie gorącej
czekolady z
pomarańczą i
przyprawą korzenną jest niezwykle proste. Taki
napój sprawdzi się idealnie nawet podczas bardzo zimnych, grudniowych wieczorów. Gorąca
czekolada komponuje się doskonale również z
bitą śmietaną z konkretnymi dodatkami.Składniki na dwie porcje gorącej
czekolady:1 tabliczka
czekolady gorzkiej z cząstkami pomarańczowymi E.Wedel,300 ml
mleka,
przyprawy korzenne (np.
imbir,
gałka muszkatołowa,
cynamon,
goździki czy
kardamon).Sposób przygotowania:Pogrzej
mleko w garnku, a następnie dodaj połamaną
czekoladę. Po jej rozpuszczeniu wsyp szczyptę przypraw korzennych – możesz skorzystać z gotowej mieszanki lub samodzielnie skomponować swój ulubiony zestaw. Doprowadź do zagotowania. Przelej gotową
czekoladę do kubków.Dobrym pomysłem jest wzbogacenie
czekolady do picia o dodatkowy
mleczny i
pomarańczowy akcent. W tym celu najlepiej sprawdzi się samodzielnie przygotowana
bita śmietana z dodatkami w postaci przypraw i
skórki pomarańczowej.Składniki na
bitą śmietanę z
pomarańczą:150 ml
śmietanki 30%,szczypta
cynamonu,starta skórka z
pomarańczy,szczypta drobno posiekanej
czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.WedelSposób przygotowania:Ubij
śmietankę na sztywną pianę za pomocą robota kuchennego. Umieść na wierzchu gorącej
czekolady przelanej do kubka. Posyp startą skórką
pomarańczy oraz drobno posiekaną
czekoladą. Dodaj szczyptę
cynamonu.Jakie
przyprawy sprawdzą się najlepiej?Wybór przypraw korzennych do gorącej
czekolady zależy wyłącznie od Ciebie. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest postawienie na gotowe mieszanki, ale możesz także skomponować własny zestaw, który nada
czekoladzie typowo świątecznego charakteru.Z
czekoladą idealnie komponuje się
cynamon,
anyż gwiazdkowy,
imbir czy nawet
pieprz syczuański. Osoby, które lubią pikanterię połączoną z korzennym charakterem, mogą postawić na dodatek w postaci
chili. Ta
ostra papryczka doskonale przełamuje słodki smak
czekolady, nadając napojowi nieco więcej wyrazistości.Jeśli chcesz, możesz także zwiększyć ilość
pomarańczowych nut. Wiele osób decyduje się na dodanie odrobiny
likieru z tego
owocu, który komponuje się idealnie ze
słodyczą czekolady i charakterystycznym smakiem przypraw korzennych.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasto-
kakaowe-z-
jablkami-i-gruszkami/