ßßß
Składniki:Kruche ciasto:2 szklanki mąki pszennej (użyłam 1 szklankę mąki krupczatki, 1 szklankę mąki tortowejszczypta soli1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao (użyłam czarnego kakao)2/3 szklanki cukru200 g zimnego masła2 jajkaProstokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Wszystko wymieszać. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy).Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce, wyłożyć nim spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.Masa serowa:1 kg zmielonego twarogu sernikowego200 g cukru30 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru – sam proszek1 łyżka cukru wanilinowego200 ml śmietanki 30%3 jajka1 duża puszka brzoskwińPiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do misy miksera włożyć twaróg, dodać cały cukier oraz całą mąką ziemniaczaną(lub budyń waniliowy). Miksować na średnich obrotach miksera przez ok. 2 – 3 minuty. Dodać jajka, cukier wanilinowy i znów miksować przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlać śmietankę i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyłożyć na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć odcedzone, osuszone ręcznikiem papierowym i pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut.Smacznego