Wykonanie
Pamiętam z dzieciństwa jak Mama robiła zrazy, w szczególności w Nowy Rok. Ze względu na nakład pracy przy ich robieniu były one raz – może dwa
razy w roku. Mama pracowała, a mimo wszystko zawsze w domu był dwudaniowy obiad, czas na rozmowę z dziećmi i porządki. Zawsze Ją podziwiałam i podziwiam do tej
pory. Jak sama robię zrazy, albo coś podobnego to zawsze dzieci się cieszą i mówią, że pyszny obiad będzie i tylko dopytują „kiedy obiad”. Dzisiaj taka uproszczona i szybsza wersja – roladki
schabowe.
Składniki:80 dag
schabu10 plasterków
wędzonej szynki10 plasterków
żółtego sera2
ogórki kiszone5 łyżeczek
musztardysól,
pieprz, mielona
paprykaWykonanie:
Schab pokroić na 10 plastrów – każdy dokładnie rozbić. Oprószyć z jednej strony
solą,
pieprzem i
papryką. Układać na nieoprószonej części pół łyżeczki
musztardy,
żółty ser,
szynkę i po dwa plasterki
ogórka. Zawijać, można spiąć wykałaczkami. Powtórzyć do wykorzystania składników. Na patelni rozgrzać
olej – podsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć roladki do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.Smacznego:)