…Tam gdzie szafran rośnie…

nazwa

Wykonanie

Ciasto szafranowe z tosca to kolejne świąteczne ciasto w stylu szwedzkim. Co roku piekę ciasto z szafranem na święta. Jest to proste ciasto ucierane ale dodatek szafranu dodaje mu luksusu. Ciasto z szafranem jest bardzo aromatyczne. Zresztą wszystkie szafranowe wypieki jak i potrawy z dodatkiem szafranu mają specyficzny smak i aromat. Nie wszyscy lubią tą przyprawę. Osobiście piekę i gotuję ze szafranem tak często jak tylko to możliwe.
Okres świąteczny to typowy okres gdzie używam szafranu więcej jak nigdy dotąd. Ciasto szafranowe z tosca to ciasto dosyć nietypowe. Najpierw wydawało mi się, że za dużo w nim mąki i płynu. Potem z niecierpliwością czekałam aż się upiecze. Przyznam, że nie liczyłam na to, że ciasto będzie takie pyszne. Trochę je przypiekłam ale i tak było smaczne i wilgotne. Jest w nim sporo szafranu ale porcja ciasta jest naprawdę spora.
Kruszonkę zwana tosca na ogół przygotowuję z migdałów. Ale w ten sam sposób można ją przyrządzić z owsianych płatków. Domyślacie się, że do kruszonki dodałam cynamon. W okresie świątecznym również cynamonu nigdy nie za dużo. Uwielbiam świąteczne wypieki. Pachnie w całym domu, jest nastrojowo i rodzinnie.
15 – 20 porcji, prostokątna forma 25 cm x 35 cm
Składniki:
100 g masła, rozpuszczonego, u mnie solone
150 ml śmietanki, 36%
250 mleka
1 jajko
250 g cukru
500 g pszennej mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 g szafranu, zmielonego
2 łyżki cukru pudru do posypania
tłuszcz i tarta bułka do formy
Tosca
150 g masła, rozpuszczonego
200 g cukru
120 g owsianych płatków
3 łyżeczki cynamonu
Nastaw piekarnik na 225ºC. Przygotuj miskę i mały rondelek. Odważ masło i włóż do rondelka. Podgrzewaj aż masło się rozpuści. Dodaj zmielony szafran oraz śmietankę z mlekiem. Odważ mąkę, cukier i wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia, waniliowy ekstrakt (u mnie w proszku) i wymieszaj suche składniki balonową trzepaczką. Następnie wlej płyn i wymieszaj ciasto. Ciasto jest dosyć gęste ale takie ma być. Wbij jajko i jeszcze raz wymieszaj.
Foremkę wysmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Wyłóż ciasto do formy i rozprowadź równomiernie. Rozpuść masło na tosca. Dodaj cukier, cynamon i owsiane płatki. Rozprowadź masę na wierzchu ciasta.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź w formie, oprósz cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego
Źródło:https://codojedzenia.pl/ciasto-szafranowe-z-tosca-wypieki