ßßß
Kruszonkę zwana tosca na ogół przygotowuję z migdałów. Ale w ten sam sposób można ją przyrządzić z owsianych płatków. Domyślacie się, że do kruszonki dodałam cynamon. W okresie świątecznym również cynamonu nigdy nie za dużo. Uwielbiam świąteczne wypieki. Pachnie w całym domu, jest nastrojowo i rodzinnie.
15 – 20 porcji, prostokątna forma 25 cm x 35 cmSkładniki:100 g masła, rozpuszczonego, u mnie solone150 ml śmietanki, 36%250 mleka1 jajko250 g cukru500 g pszennej mąki1 łyżeczka waniliowego ekstraktu2 łyżeczki proszku do pieczenia1 g szafranu, zmielonego2 łyżki cukru pudru do posypaniatłuszcz i tarta bułka do formyTosca150 g masła, rozpuszczonego200 g cukru120 g owsianych płatków3 łyżeczki cynamonu
Nastaw piekarnik na 225ºC. Przygotuj miskę i mały rondelek. Odważ masło i włóż do rondelka. Podgrzewaj aż masło się rozpuści. Dodaj zmielony szafran oraz śmietankę z mlekiem. Odważ mąkę, cukier i wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia, waniliowy ekstrakt (u mnie w proszku) i wymieszaj suche składniki balonową trzepaczką. Następnie wlej płyn i wymieszaj ciasto. Ciasto jest dosyć gęste ale takie ma być. Wbij jajko i jeszcze raz wymieszaj.Foremkę wysmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Wyłóż ciasto do formy i rozprowadź równomiernie. Rozpuść masło na tosca. Dodaj cukier, cynamon i owsiane płatki. Rozprowadź masę na wierzchu ciasta.Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź w formie, oprósz cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego