Wykonanie
Brownie to klasyczne amerykańskie ciasto, które doczekało się wielu modyfikacji. Ciekawą propozycją jest wariant piernikowy, który urzeka korzennym smakiem oraz aromatem. Jeśli szukasz inspiracji na chłodne zimowe popołudnia, wypróbuj ten przepis.Chociaż brownie w standardowej wersji nie ma sobie równych, od czasu do czasu warto pokusić się o wprowadzenie pewnych modyfikacji. Jeżeli jesteś zwolennikiem korzennych smaków, z pewnością do gustu przypadnie ci ciasto
czekoladowe w piernikowym wydaniu.Do przygotowania brownie w wersji piernikowej będziesz potrzebować następujących składników:100 g
czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,¼ szklanki
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,115 g prawdziwego
masła,2/3 szklanki
mąki pszennej,2/3 szklanki
cukru pudru,2
jajka,¼
soli,1 łyżeczka świeżego
imbiru startego,1 łyżeczka
przyprawy do piernika.Gotową
przyprawę do piernika możesz zastąpić, dodając do ciasta odrobinę zmielonego
imbiru,
gałki muszkatołowej oraz
goździków. Dzięki temu masz szansę – we własnym zakresie i zgodnie z upodobaniami – zwiększać/zmniejszać intensywność korzennego posmaku ciasta.Brownie z korzenną nutą – sposób przygotowaniaPrzygotowanie piernikowego brownies właściwie niczym nie różni się od sposobu postępowania przy klasycznym przepisie.Zadbaj o to, aby wszystkie składniki nabrały temperatury pokojowej – dlatego wyjmij je odpowiednio wcześnie z lodówki.
Mąkę wymieszaj z
kakao,
solą i
mieszanką przypraw. Przesiej przez sitko i odstaw.
Masło rozpuść, dodaj pokruszoną
czekoladę i odstaw do rozpuszczenia. Wymieszaj, aby uzyskać gładki sos. Pozostaw do ostudzenia.W misce roztrzep
jajka z
cukrem i świeżym
imbirem. Dodaj masę
czekoladową i wymieszaj – tylko do połączenia składników.Dodaj pozostałe składniki suche i zmiksuj – również wyłącznie do połączenia składników.Formę o wymiarach 20×20 cm wyłóż papierem do pieczenia i umieść masę brownie.Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 o C przez ok. 30-35 minut – piecz do momentu aż na patyczku nie będzie śladów surowego ciasta.Piernikowe brownies wyjmij i odstaw do wystudzenia.Tak przygotowanego ciasta nie trzeba już przechowywać w lodówce.Jeżeli chcesz, możesz spróbować przygotować piernikowy wypiek, zamieniając brownie na klasyczne ciasto
czekoladowe.Jak udekorować piernikowe brownies?Piernikowe brownie jest genialne w smaku, że nie potrzebuje dodatkowych „wzmacniaczy”. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby udekorować wypiek. Do wyboru masz:oprószenie
cukrem pudrem,oprószenie
cynamonem,polanie
polewą czekoladową, np. z
białej czekolady,wyłożenie ubitej
śmietany kremówki lub zrobienie
śmietanowych kleksów.Ciasto możesz podawać w towarzystwie mocnego
espresso albo gorącej
czekolady.Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bananowo-
czekoladowe-brownie-w-wersji-premium/