Wykonanie
ChałkaKolejny przepis ukradziony od Sławki:) Pyszna, pachnąca, i wcale nie taka trudna do zrobienia jak mi się wydawało. Na stałe wpisuję ten przepis w nasze deserowe menu. Najlepiej smakuje prosto z piekarnika, podana z
masełkiem albo domową
konfiturą.
Składniki:3 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 duże
jajko50 g
cukru60 g roztopionego
masłapół łyżeczki
soli1 szklanka letniego
mleka1 opakowanie
cukru wanilinowego20 g świeżych
drożdżyRobimy zaczyn z
drożdży, w tym celu mieszamy
drożdże z łyżeczką
mąki, łyżeczką
cukru i kilkoma łyżkami letniego
mleka. Następnie w misce umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z końcówką do
ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Na koniec ciasto dzielimy na 4 części, z każdej robimy wałeczek i formujemy
chałkę.Podpowiedź jak zapleść ciasto pochodzi z portalu przepisnachleb.pl