ßßß Cookit - przepis na Makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietanowym

Makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietanowym

nazwa

Wykonanie

5 / 5(1 głos )
Makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietanowym to propozycja dla tych, którzy przepadają za sosami na bazie śmietany. Przygotujecie to danie zaledwie w 20 minut. Przed przygotowaniem sosu śmiało możecie już wstawiać makaron. Do przepisu najlepiej nadaje się łosoś wędzony na zimno, można go znaleźć w większości sklepów. Jeżeli chodzi o groszek, najlepiej użyć mrożonego, ale z braku laku taki z puszki też będzie ok. Jednak mrożony groszek jest bardziej chrupiący i nie rozpadnie się w makaronie. Dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki i nie przepadają za “mdłymi” sosami śmietanowymi, polecam doprawić danie większą ilością papryki chili. Smacznego!
Zobacz też:
Tarta z łososiem według Michela Moran
Makaron z łososiem i cukinią
Carpaccio z wędzonego łososia
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut
Składniki
100 g łososia wędzonego na zimno
3 ząbki czosnku
cebula
łyżka masła
200 g mrożonego groszku
150 ml śmietanki słodkiej 18%
garść parmezanu + do posypania
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili
sól i pieprz do smaku
makaron do podania
Przepis
1
Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
2
Na łyżce masła podsmażamy czosnek i cebulę, kiedy się zeszklą dodajemy groszek i smażymy kilka minut do momentu, aż się rozmrozi.
3
Następnie do całości dodajemy łososia, zalewamy śmietanką i dodajemy parmezan. Doprawiamy gałką, chili. Gotujemy kilka minut, cały czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje.
4
Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z ugotowanym makaronem i podajemy posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2020/10/makaron-z-lososiem-i-groszkiem-w-sosie-smietanowym