Wykonanie
13 października, 2020 14:10 napisane przez
Miss BerryKlasyczna
wołowina z
brokułami z sosem na bazie
sosu sojowego i hoisin to bardzo proste danie i pomysł na szybki obiad w stylu azjatyckim.
Wołowina podsmażana jest na tyle krótko, aby wciąż była delikatna w środku. Zblanszowane
brokły są jędrne i chrupiące. Wszystko podane z lekko słodkim sosem na bazie
sosu sojowego,
sosu hoisin i
wina Shaoxing. Jeśli nie macie dostępu do
wina Shaoxing, spokojnie można je pominąć.Danie podajemy z
ryżem i posypujemy
sezamem oraz
szczypiorkiem. Taki obiad możemy spokojnie przygotować w około 20-30 minut.
Wołowina z
brokułami po chińsku – przepis znajdziecie poniżej.
Wołowina z
brokułami po chińskuAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 20 minutW
sumie: 30 minutPorcje: 3Składniki1
brokuł300 g
wołowiny (np.
antrykot)
czarny pieprz1 łyżka
skrobi ziemniaczanej2 łyżki
sosu sojowego.2 ząbki
czosnku2 łyżki
olejuSos!1 szklanka
bulionu drobiowego4 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
sosu hoisin2 łyżki
wina Shaoxing1 łyżka
skrobi ziemniaczanej1 łyźka
olejuPrzygotowanie
Wołowinę pokroić w paski, posypać
czarnym pieprzem, oprószyć 1 łyżką
skrobi ziemniaczanej, a następnie przełożyć do miski.Do miski z
wołowiną wlać 2 łyżki
sosu sojowego i dobrze wymieszać.Włożyć do lodówki i wyjąć dopiero przed smażeniem.
Brokuła pokroić w różyczki.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Przygotować sos:W rondelku rozgrzać łyżkę
oleju, dodać
skrobię ziemniaczaną i podsmażać na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu gdy nie będzie grudek.Następnie dodać
bulion drobiowy,
sos sojowy,
sos hoisin,
wino shaoxing i gotować mieszająć do momentu, gdy sos zgęstnieje.Przygotować
brokułyZblanszować
brokuły w woku: do woka wlać 1 szklankę
wody, zagotować i wrzucić pokrojone
brokuły.Gotować ciągle mieszając do momentu, gdy
brokuły będą mocno zielone i wciąż chrupiące.
Brokuły przełożyć do osobnej miski, wylać
wodę z woka.Przygotować danieW woku rozgrzać
olej i podsmażyć
wołowinę na dużym ogniu, tak aby wierzch był lekko brązowy, a wnętrze wciąż różowe. Nie powinno to trwać więcej niż 2-3 minuty.Do woka dodać zblanszowane
brokuły,
czosnek i przygotowany wcześniej sos.Podsmażać do zagotowania sosu, a następnie wyłączyć ogień i zacząć nakładać porcje na talerze.Serwować z
ryżem, przed podaniem posypać
sezamem i posiekanym
szczypiorkiem. Smacznego!3 . 5.3251
Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!
Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Od dziecka związana z IT, pracuję jako front-end developer i product designer w szwedzkiej firmie. Po godzinach gotuję i odwiedzam wrocławskie restauracje. Staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie