Wołowina z brokułami po chińsku

nazwa

Wykonanie

13 października, 2020 14:10 napisane przez Miss Berry
Klasyczna wołowina z brokułami z sosem na bazie sosu sojowego i hoisin to bardzo proste danie i pomysł na szybki obiad w stylu azjatyckim. Wołowina podsmażana jest na tyle krótko, aby wciąż była delikatna w środku. Zblanszowane brokły są jędrne i chrupiące. Wszystko podane z lekko słodkim sosem na bazie sosu sojowego, sosu hoisin i wina Shaoxing. Jeśli nie macie dostępu do wina Shaoxing, spokojnie można je pominąć.
Danie podajemy z ryżem i posypujemy sezamem oraz szczypiorkiem. Taki obiad możemy spokojnie przygotować w około 20-30 minut.
Wołowina z brokułami po chińsku – przepis znajdziecie poniżej.
Wołowina z brokułami po chińsku
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
W sumie: 30 minut
Porcje: 3
Składniki
1 brokuł
300 g wołowiny (np. antrykot)
czarny pieprz
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki sosu sojowego.
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
Sos!
1 szklanka bulionu drobiowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżki wina Shaoxing
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyźka oleju
Przygotowanie
Wołowinę pokroić w paski, posypać czarnym pieprzem, oprószyć 1 łyżką skrobi ziemniaczanej, a następnie przełożyć do miski.
Do miski z wołowiną wlać 2 łyżki sosu sojowego i dobrze wymieszać.
Włożyć do lodówki i wyjąć dopiero przed smażeniem.
Brokuła pokroić w różyczki.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Przygotować sos:
W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, dodać skrobię ziemniaczaną i podsmażać na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu gdy nie będzie grudek.
Następnie dodać bulion drobiowy, sos sojowy, sos hoisin, wino shaoxing i gotować mieszająć do momentu, gdy sos zgęstnieje.
Przygotować brokuły
Zblanszować brokuły w woku: do woka wlać 1 szklankę wody, zagotować i wrzucić pokrojone brokuły.
Gotować ciągle mieszając do momentu, gdy brokuły będą mocno zielone i wciąż chrupiące.
Brokuły przełożyć do osobnej miski, wylać wodę z woka.
Przygotować danie
W woku rozgrzać olej i podsmażyć wołowinę na dużym ogniu, tak aby wierzch był lekko brązowy, a wnętrze wciąż różowe. Nie powinno to trwać więcej niż 2-3 minuty.
Do woka dodać zblanszowane brokuły, czosnek i przygotowany wcześniej sos.
Podsmażać do zagotowania sosu, a następnie wyłączyć ogień i zacząć nakładać porcje na talerze.
Serwować z ryżem, przed podaniem posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
3 . 5.3251
Podoba Ci się ten przepis?
Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Od dziecka związana z IT, pracuję jako front-end developer i product designer w szwedzkiej firmie. Po godzinach gotuję i odwiedzam wrocławskie restauracje. Staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:https://missberry.pl/wolowina-z-brokulami-po-chinsku