ßßß
Wołowina z brokułami po chińskuAuthor: Miss BerryCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 20 minutW sumie: 30 minutPorcje: 3Składniki1 brokuł300 g wołowiny (np. antrykot)czarny pieprz1 łyżka skrobi ziemniaczanej2 łyżki sosu sojowego.2 ząbki czosnku2 łyżki olejuSos!1 szklanka bulionu drobiowego4 łyżki sosu sojowego2 łyżki sosu hoisin2 łyżki wina Shaoxing1 łyżka skrobi ziemniaczanej1 łyźka olejuPrzygotowanieWołowinę pokroić w paski, posypać czarnym pieprzem, oprószyć 1 łyżką skrobi ziemniaczanej, a następnie przełożyć do miski.Do miski z wołowiną wlać 2 łyżki sosu sojowego i dobrze wymieszać.Włożyć do lodówki i wyjąć dopiero przed smażeniem.Brokuła pokroić w różyczki.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Przygotować sos:W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, dodać skrobię ziemniaczaną i podsmażać na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu gdy nie będzie grudek.Następnie dodać bulion drobiowy, sos sojowy, sos hoisin, wino shaoxing i gotować mieszająć do momentu, gdy sos zgęstnieje.Przygotować brokułyZblanszować brokuły w woku: do woka wlać 1 szklankę wody, zagotować i wrzucić pokrojone brokuły.Gotować ciągle mieszając do momentu, gdy brokuły będą mocno zielone i wciąż chrupiące.Brokuły przełożyć do osobnej miski, wylać wodę z woka.Przygotować danieW woku rozgrzać olej i podsmażyć wołowinę na dużym ogniu, tak aby wierzch był lekko brązowy, a wnętrze wciąż różowe. Nie powinno to trwać więcej niż 2-3 minuty.Do woka dodać zblanszowane brokuły, czosnek i przygotowany wcześniej sos.Podsmażać do zagotowania sosu, a następnie wyłączyć ogień i zacząć nakładać porcje na talerze.Serwować z ryżem, przed podaniem posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!3 . 5.3251

Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!