Wykonanie
Biszkopt to idealna baza do wielu ciast i
tortów. Czasami bywa problematyczny, gdyż po upieczeniu opada lub jest niewystarczająco wilgotny. Zamiast kupować gotowy produkt w sklepie, skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu. Jak zrobić puszysty, idealnie nasączony
biszkopt czekoladowy? Sprawdź!Wbrew pozorom upieczenie doskonałego
biszkoptu o intensywnym,
czekoladowym smaku, wcale nie jest trudne. Wszystko ogranicza się do zachowania odpowiednich proporcji składników i stosowania się do zasad przygotowywania ciasta. Taki
biszkopt możesz wykorzystać do
tortów lub uzupełnić o ulubione dodatki, aby wyczarować doskonały deser na różne okazje.Puszysty i wilgotny
biszkopt czekoladowyDo przygotowania ciasta będziesz potrzebować jedynie kilku prostych składników. Z naszym przepisem poradzą sobie nawet amatorzy, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności cukiernicze. Całość nie zajmie Ci więcej niż godzinę, a możesz
mieć pewność, że ciasto wyjdzie idealne i nie opadnie. Składniki na
biszkopt czekoladowy są podane w proporcjach, które będą odpowiednie dla tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Zobacz, jak proste może być zrobienie ciasta!Składniki :140 g
mąki pszennej,150 g
cukru brązowego,40 g
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel5 dużych
jajek,3 łyżki
mąki ziemniaczanej,1, 5 łyżeczki
proszku do pieczenia,7 łyżek zimnej
wody.Sposób przygotowania :Przesiej przez sitko do jednej miski
mąkę pszenną i ziemniaczaną,
proszek do pieczenia oraz
kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj.Oddziel
białka od
żółtek i ubij je z
cukrem na jednolitą masę. Do tak powstałej, sztywnej piany dodaj
żółtka i dokładnie zmiksuj mikserem.Do przygotowanej masy powoli dodawaj sypką mieszankę z
kakao i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i dobrze połącz je z pozostałymi dodatkami.Całość delikatnie przełóż do tortownicy i rozprowadź tak, aby wyrównać powierzchnię. Wstaw ciasto do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 40 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy
biszkopt jest gotowy. Jeżeli nie, piecz jeszcze przez kilka minut.Po upieczeniu poczekaj aż ciasto wystygnie i dopiero wtedy pokrój je na równe części.Z tego przepisu wyjdzie Ci wysokie i puszyste ciasto o intensywnym,
czekoladowym smaku. Taka ilość będzie wystarczająca, aby zrobić domowy tort.Z czym podawać
biszkopt czekoladowy?
Biszkopt jest tak uniwersalnym
ciastem, że można dowolnie eksperymentować z dodatkami. Oprócz tradycyjnego kremu
tortowego, możesz po prostu przełożyć go
budyniem lub
galaretką. W wersji na lato sprawdzi się z dodatkiem sezonowych
owoców i
bitą śmietaną. Aby przygotować prostą masę, która sprawdzi się do
biszkoptu czekoladowego, wystarczy że zmiksujesz 300 ml schłodzonej
śmietanki z 300 ml
serka mascarpone. Przełóż kremem poszczególne warstwy oraz rozprowadź go po wierzchu ciasta. Całość udekoruj
bezami i ulubionymi
owocami.To doskonały pomysł na szybki tort
śmietankowy o intensywnym,
czekoladowym smaku ciasta
biszkoptowego, który sprawdzi się na co dzień i specjalne okazje!Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-
biszkopt-czekoladowy/