Wykonanie
Przepis na szybki obiad, czyli gulasz
z piersi kurczaka z
papryką. Gulasz
z piersi kurczaka podać możemy z
kaszą,
ryżem, czy
ziemniakami.Składniki:600g
piersi kurczaka1
papryka czerwona0.5
papryki żółtej1 większa
cebula3-4 ząbki
czosnku1
por ( tylko jasna część )800ml
bulionu4
liście laurowe4 kulki
ziela angielskiego2 łyżki
śmietany1 łyżka
mąki ( opcjonalnie )1 łyżka
papryki mielonej słodkiej
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy około 2-3 łyżki tłuszczu ( masło/olej/oliwa - wg uznania ). Podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę i
por pokrojony w plasterki, dodając pod koniec posiekany
czosnek i pokrojone w kostkę, lub paski
papryki.Podsmażone warzywa przekładamy do miseczki, a na patelni smażymy pokrojone w paski, przyprawione
solą,
pieprzem i mieloną
papryką piersi kurczaka. Kiedy piersi będą już podsmażone, przekładamy do nich z powrotem warzywa. Całość jeszcze chwilę razem trzymamy na patelni, zalewamy gorącym
bulionem, dodajemy ziele, liście i dusimy całość 10 minut na średnim ogniu.Gotowy sos doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Opcjonalnie możemy zagęścić sos
mąką. W tym celu
mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej
wody wlewamy do sosu, mieszamy i chwilę gotujemy, by całość zgęstniała.Udostępnij przepisSprawdź te przepisy