Wykonanie
Miałam
serek mascarpone, ale tym razem nie mieliśmy ochoty na tiramisu. Postanowiałam wykorzystać go nie do deseru, ale do drugiego dania. Wyszło pysznie, choć dzieci zostawiły
pomidory…. jeszcze nie wiedzą co jest dobre:) Danie proste, szybkie, pyszne choć niezbyt lekkie.
Składniki:podwójna
pierś z kurczaka250-300 g grubego
makaronu250 g
serka mascarponeok. 100 g
suszonych pomidorów1
cebulasól,
pieprzopcjonalnie do posypania
natka pietruszki lub
szczypiorekMakaron gotujemy w osolonej wodzie, powinien być al dente.
Kurczaka kroimy w kostkę, można posypać
papryką słodką, ostrą oraz
solą i wrzucamy na rozgrzany na dużej patelni
olej.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Po ok 5 minutach smażenia na patelnię wrzucamy
cebulę. Smażymy, aż
kurczak będzie usmażony. Dodajemy pocięte w paski
pomidory,
serek mascarpone, i dokładnie mieszamy. Możemy podlać małą olośćią
wody. Kiedy
serek się roztopi, wrzucamy na patelnię odcedzony
makaron, doprawiamy
solą i
pieprzem, dokładnie mieszamy. Trzymmay na ogniu jeszcze przez ok 3 minuty. Przekładamy na talerze, posypujemy
zieleniną.Smacznego!