Wykonanie
To jeden z tych obowiązkowych mazurków, które robimy każdego roku na Wielkanoc. Uwielbiam go, i niestety
mogę zjeść go naprawdę dużo:) I choć dzieci zdecydowaniae bardziej wolą ten
czekoladowy, chętnie pomagają mi udekotować także ten kajmakowy:)Oczywiście można zrobić kajmak samemu w domu (mi niestety raz się nie udał w ubiegłym roku, więc wróciłam do sprawdzonej metody gotowania
mleka skondensowanego słodzonego), lub można kupić gotową masę kajmakową (choć nie polecam, chyba, że macie jakąś swoją naprawdę spradzwoną i dobrą).
Składniki:puszka
mleka skondensowanego słodoznegokilka łyżek kwaśnych powideł lub kwaśnego
dżemu (polecam z
czarnej porzeczki- 100%
owoców- uwielbiam)ulubione
bakalie do dekoracjiskładniki na kruchy spód:280 g
mąki pszennej2
żółtka100 g
cukru pudru150 g
masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%szczypta
soliPuszkę z
mlekiem zalewamy całą
wodą, i gotujemy ok 2,5 godziny (jeśli
woda nam wyparuje i puszka częściowo będzie odsłonięta należy dolewać wrzątku, aby ją przykryć).Szykujemy spód mazurka: w malakserze lub ręcznie zagnitamy wszytskie składniki, następnie rozwałkowujemy ciasto, układamy w przygotowanej blaszcze, i możemy przed pieczeniem jeszcze schłodzić ok 15 minut w lodówce. Pieczemy ok. 15-20 minut, w temp. 190 stopni. Trzeba jednak sprwadzać, bo każdy piekarnik jest inny, ciasto ma być lekko zarumienione. Ostudzić.Spód smarujemy powidłem lub
dżemem.Kiedy mija już 2,5 godziny gotowania
mleka, wyjmujemy puszkę z wrzątku i czekamy kilka minut, aby trochę ostygła. Po tym czasie ostrożnie, aby się nie poparzyć, otwieramy puszkę. Nasz kajmak wylewamy na przygotowany spód. Nastęonie przystępujemy do dekorowania.Naprawdę polecam, pyszny nie tylko na święta:)