ßßß
 
            
         Składniki:puszka mleka skondensowanego słodoznegokilka łyżek kwaśnych powideł lub kwaśnego dżemu (polecam z czarnej porzeczki- 100% owoców- uwielbiam)ulubione bakalie do dekoracjiskładniki na kruchy spód:280 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru pudru150 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę1 łyżka kwaśnej śmietany 18%szczypta soliPuszkę z mlekiem zalewamy całą wodą, i gotujemy ok 2,5 godziny (jeśli woda nam wyparuje i puszka częściowo będzie odsłonięta należy dolewać wrzątku, aby ją przykryć).Szykujemy spód mazurka: w malakserze lub ręcznie zagnitamy wszytskie składniki, następnie rozwałkowujemy ciasto, układamy w przygotowanej blaszcze, i możemy przed pieczeniem jeszcze schłodzić ok 15 minut w lodówce. Pieczemy ok. 15-20 minut, w temp. 190 stopni. Trzeba jednak sprwadzać, bo każdy piekarnik jest inny, ciasto ma być lekko zarumienione. Ostudzić.Spód smarujemy powidłem lub dżemem.Kiedy mija już 2,5 godziny gotowania mleka, wyjmujemy puszkę z wrzątku i czekamy kilka minut, aby trochę ostygła. Po tym czasie ostrożnie, aby się nie poparzyć, otwieramy puszkę. Nasz kajmak wylewamy na przygotowany spód. Nastęonie przystępujemy do dekorowania.Naprawdę polecam, pyszny nie tylko na święta:)
Składniki:puszka mleka skondensowanego słodoznegokilka łyżek kwaśnych powideł lub kwaśnego dżemu (polecam z czarnej porzeczki- 100% owoców- uwielbiam)ulubione bakalie do dekoracjiskładniki na kruchy spód:280 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru pudru150 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę1 łyżka kwaśnej śmietany 18%szczypta soliPuszkę z mlekiem zalewamy całą wodą, i gotujemy ok 2,5 godziny (jeśli woda nam wyparuje i puszka częściowo będzie odsłonięta należy dolewać wrzątku, aby ją przykryć).Szykujemy spód mazurka: w malakserze lub ręcznie zagnitamy wszytskie składniki, następnie rozwałkowujemy ciasto, układamy w przygotowanej blaszcze, i możemy przed pieczeniem jeszcze schłodzić ok 15 minut w lodówce. Pieczemy ok. 15-20 minut, w temp. 190 stopni. Trzeba jednak sprwadzać, bo każdy piekarnik jest inny, ciasto ma być lekko zarumienione. Ostudzić.Spód smarujemy powidłem lub dżemem.Kiedy mija już 2,5 godziny gotowania mleka, wyjmujemy puszkę z wrzątku i czekamy kilka minut, aby trochę ostygła. Po tym czasie ostrożnie, aby się nie poparzyć, otwieramy puszkę. Nasz kajmak wylewamy na przygotowany spód. Nastęonie przystępujemy do dekorowania.Naprawdę polecam, pyszny nie tylko na święta:)