Wykonanie
Pytałam Was ostatnio na Instagramie do czego w czasach izolacji macie największą żywieniową słabość. Moja to słodkości, częściej wypiekam
drożdżowe ciacha, robię domowe
lody czy przetwarzam dojrzałe
banany na chlebek. Jako kolejny słodki eksperyment powstała
tarta twarogowo-orzechowa z
jabłkiem.Powstała ona nieco z potrzeby chwili,
twaróg zbliżał się do końca terminu, ja miałam ochotę na coś słodkiego na przekąskę, a na półmisku leżała spora porcja
jabłek. Jak
jabłko to wiadomo
masło orzechowe 😉 Prawda jest taka, że nie miałam też akurat zwykłego
masła, więc stwierdziłam, że zaryzykuję i wykorzystam moje ukochane
masło orzechowe (ostatnio jadłabym je ze wszystkim!) I tak to „z niczego” powstała pożywna, ale i słodka,
tarta twarogowo-orzechowa.Składniki:
Twaróg półtłusty 200g
Masło orzechowe 200g
Mąka 200g (użyłam 150g
mąki pszennej i 50 g pszennej pełnoziarnistej)
Woda opcjonalnie
Jabłka 4 średnie sztuki
CynamonKardamonCukier lub inne słodzidło wedle uznania (dałam ok. 60g)
Sposób przygotowania:
Twaróg kruszymy lub rozdrabniamy za pomocą widelca, dodajemy
masło i
mąkę. Ja pomieszałam 2 rodzaje, żeby jednak było troszkę zdrowiej i więcej błonnika. Zamiast
mąki pszennej można użyć orkiszowej lub owsianej. Ciasto wyrobiłam i zagniotłam kulkę, jeśli widzicie że ciasto jest sypkie można dolać odrobinę
wody. Być może
twaróg był bardziej suchy i nie związał tak sładników.Ciasto na tartę odkładamy do lodówki na 30 min. W tym czasie obieramy
jabłka, kroimy w kostkę i dusimy na patelni z dodatkiem
wody,
cynamonu,
kardamonu i słodzidła.Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 2 części (jedną większą, drugą mniejszą). Większą częścią ciasta wykładamy dno formy do tarty i delikatnie dociskamy, również na brzegach formy (formę możemy wyłożyć papierem do pieczenia). Spód tarty wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na 6 min.Na zapieczony spód wykładamy podprażone
jabłka, a na wierzch kruszymy pozostałą część ciasta. Całość zapiekamy ok. 20 min lub do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru ciasta.
Tartę
twarogowo-
orzechową możemy zjeść na 2 śniadanie lub podwieczorek z filiżanką ulubionej
herbaty. Słodkość tarty zależy od rodzaju użytych
jabłek oraz porcji dodanego słodzidła. A jeśli szukacie bardziej słodkiego przepisu na spód do tarty bez pieczenia polecam tartę na
migdałowym spodziePozdrawiam,Smakula[Głosów: 0 Average: 0 /5]Poprzedni wpis
Tofu w
sosie grzybowym- obiad w 30 min