Wykonanie
Staram się na każdą domową uroczystość jak najwięcej przygotować sama. Ciasta, dania,
torty. Gdy byłam w ciąży niestety w znacznym stopniu nie
dawałam rady, ale teraz już znów
mogę. Ostatnią uroczystością, która była w naszym domu był Chrzest Święty Ignacego – pierwotna data miała być w Wielkanoc, ale ze względu na pandemię musieliśmy tę datę zmienić i wybraliśmy bezpieczny sierpniowy dzień. Oczywiście tort nie jest idealny jak z
cukierni, ale dokładnie wiem, co w tym torcie się znajduje. Oprócz znanych składników mam nadzieję, że za kilkanaście/kilkadziesiąt lat dzieci docenią to, co dziś ja doceniam – wspomnienia i
serce włożone w przygotowania. Tort wyszedł pyszny. Uwielbiam połączenie masy kajmakowej z
malinami i
bitą śmietaną.
Składniki:
Biszkopt (tortownica 26-27cm)7
jajek (rozmiar L)1 szklanka
mąki pszennej tortowej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru1 pełna łyżka
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki zimnej
wodyŻółtka oddzielamy od
białek.
Białka umieszczamy w misce i miksujemy do chwili, aż utworzą jasną pianę. Wówczas, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera, zaczynamy dodawać po łyżce
cukru. (Każdą kolejną łyżkę dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednio dodana porcja całkowicie się rozpuści.) Do ubitej piany dodajemy po jednym
żółtku, a na sam koniec wlewamy
wodę. Obie
mąki oraz
proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy po łyżce do masy jajecznej. Należy również robić to bardzo delikatnie, by ubita wcześniej masa jajeczna nie straciła swojej puszystości. Spód tortownicy o średnicy 26-27 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.Torownicę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, ok. 30-35 min
Biszkopt przygotowuję dzień wcześniej aby dobrze wystygnął.Przełożenie:1,5 l
śmietany 36%250 g
serka mascarpone3
śmietan fixy (było bardzo gorąco więc je dodałam)16 g
cukru waniliowegocukier puder do smaku500
malin300 g masy kajmakowej4 łyżki
dżemu malinowegoMocno schłodzoną kremówkę wlać do misy miksera dodać
mascarpone (ja ubijam kremówkę w metalowej misie, którą zawsze wkładam do zamrażarki przed ubijaniem), ubijać, w trakcie ubijania dodać
cukry i
fixy. Ubijać do uzyskania sztywnej
bitej śmietany.
Bitą śmietanę podzielić na trzy części, jedna trochę większa od pozostałych (na boki górę i dekorację)Dodatkowo:opłatek spersonalizowany200 g
białej czekolady100 ml kremówki 30 %niebieski barwnik
Białą czekoladę rozpuścić z kremówką i barwnikiem, odstawić do ostygnięciaTort przekroić na trzy części, na pierwszym blacie rozsmarować połowę kajmaku, 2 łyżki
dżemu malinowego, ułożyć połowę
malin i jedną część
bitej śmietany. Powtórzyć z drugim blatem. Przykryć trzecim blatem. Wysmarować górę i boki
tortu, zostawić część
śmietany do dekoracji. Schłodzić tort około 30 minut. Na schłodzony tort dookoła polewać schłodzoną polewą z
czekolady delikatnie spychając
czekolade, żeby utworzyła
sople. Ułożyć opłatek i udekorować
bitą śmietaną.Smacznego!