ßßß
Składniki:Biszkopt (tortownica 26-27cm)7 jajek (rozmiar L)1 szklanka mąki pszennej tortowej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukru1 pełna łyżka cukru waniliowego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki zimnej wodyŻółtka oddzielamy od białek. Białka umieszczamy w misce i miksujemy do chwili, aż utworzą jasną pianę. Wówczas, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera, zaczynamy dodawać po łyżce cukru. (Każdą kolejną łyżkę dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednio dodana porcja całkowicie się rozpuści.) Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, a na sam koniec wlewamy wodę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy po łyżce do masy jajecznej. Należy również robić to bardzo delikatnie, by ubita wcześniej masa jajeczna nie straciła swojej puszystości. Spód tortownicy o średnicy 26-27 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.Torownicę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, ok. 30-35 minBiszkopt przygotowuję dzień wcześniej aby dobrze wystygnął.Przełożenie:1,5 l śmietany 36%250 g serka mascarpone3 śmietan fixy (było bardzo gorąco więc je dodałam)16 g cukru waniliowegocukier puder do smaku500 malin300 g masy kajmakowej4 łyżki dżemu malinowegoMocno schłodzoną kremówkę wlać do misy miksera dodać mascarpone (ja ubijam kremówkę w metalowej misie, którą zawsze wkładam do zamrażarki przed ubijaniem), ubijać, w trakcie ubijania dodać cukry i fixy. Ubijać do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Bitą śmietanę podzielić na trzy części, jedna trochę większa od pozostałych (na boki górę i dekorację)Dodatkowo:opłatek spersonalizowany200 g białej czekolady100 ml kremówki 30 %niebieski barwnikBiałą czekoladę rozpuścić z kremówką i barwnikiem, odstawić do ostygnięciaTort przekroić na trzy części, na pierwszym blacie rozsmarować połowę kajmaku, 2 łyżki dżemu malinowego, ułożyć połowę malin i jedną część bitej śmietany. Powtórzyć z drugim blatem. Przykryć trzecim blatem. Wysmarować górę i boki tortu, zostawić część śmietany do dekoracji. Schłodzić tort około 30 minut. Na schłodzony tort dookoła polewać schłodzoną polewą z czekolady delikatnie spychając czekolade, żeby utworzyła sople. Ułożyć opłatek i udekorować bitą śmietaną.Smacznego!
