Wykonanie
To, jak wyglądały niegdyś dobrze nam znane
owoce i warzywa, może was zaskoczyć. Wiedzieliście na przykład, że
truskawka nie zawsze wyglądała tak samo?
Truskawki z musem z
mascarpone Fot. Shutterstock/Nannycz
TruskawkaNo właśnie, czyli jak niegdyś prezentował się ten uwielbiany przez nas owoc? Wiele
mówi nam jej właściwa nazwa, czyli -
poziomka truskawka. W rzeczywistości jest to roślina, która powstała w 1712 roku w wyniku skrzyżowania dwóch gatunków...
poziomki - wirginijskiej i chilijskiej. Aż trudno uwierzyć, że
truskawki są "potomkami" tych maluchów.
MAŁGORZATA KUJAWKAREKLAMAZupa krem z
marchwi fot. Shutterstock/ Dani Vincek
MarchewkaMarchewka nie zawsze była tak soczyście pomarańczowa. Pierwotna odmiana wywodzi się z Persji i choć można ją jeść, wygląda o wiele mniej apetycznie od tych
marchewek, które znamy ze sklepów i warzywniaków. Dziki korzeń jest cieńszy, ma jasny kolor i bywa mocno rozgałęziony. Podejrzewa się, że dawniej mógł być biały lub purpurowy.
Fot. Forest and Kim Starr, flickr.com (CC BY 2 . 0)Cytrulina znajduje się
między innymi w arbuzach Andres Nieto Porras / CC BY-SA 2.0 / Flickr.com
ArbuzTwarda skórka
arbuza skrywa mnóstwo soczystego miąższu. Nie odpowiadają ci pestki? Nie ma problemu! Możesz kupić
owoce bezpestkowe.Wygląda jednak na to, że nie zawsze wyglądały one tak samo. Kiedyś ich skórka była o wiele grubsza, a słodkiego miąższu o wiele mniej. Możemy się o tym przekonać, patrząc na przykład na obrazy dawnych
malarzy, np. Giovanniego Stanchi czy Raphaelle Peale.
Autor: Giovanni Stanchi, Wikimedia Commons (domena publiczna)
Autor: Raphaelle Peale, Wikimedia Commons (domena publiczna)Krem z
kukurydzy z sosem
feta i
bazyliową oliwą Fot. Shutterstock/gowithstock
KukurydzaKukurydza również nie zawsze prezentowała się tak okazale, jak obecnie. Badacze długo jednak nie byli w stanie określić, która z roślin jest jej dzikim odpowiednikiem lub przodkiem.W latach 30. XIX wieku okazało się, że jest nim najpewniej trawa teosinte, występująca głównie na terenie Meksyku. Jej ziarna przypominają te, które znajdziemy w
kolbie kukurydzy, jednak są zdecydowanie mniej liczne - na jedną roślinę przypada od 8 do 10 sztuk.
Fot. Matt Lavin, flickr.com (CC BY-SA 2 . 0) oraz John Doebley, Wikimedia Commons (CC-BY-2 . 5)Dojrzałe
banany fot. Richard Oses Photography/Shutterstock.com (zdjęcie ilustracyjne)
BananBanany, które jemy obecnie, również różnią się od
bananów rosnących naturalnie. Dlaczego?Dziko rosnące bananowce rodzą małe, pełne pestek
owoce, które nie wyglądają i nie smakują najlepiej. Nie wierzycie? Zobaczcie sami.
Fot. VitaminGreen, flickr.com (CC BY-NC 2 . 0)Co jakiś czas wyrasta jednak roślina, której
owoce nie mają co prawda pestek, ale za to są większe i smaczniejsze. Ludzie zaobserwowali to już dawno temu i rozpoczęli hodowlę bananowców z sadzonek pobranych od tych właśnie roślin.