Warzywa i owoce kiedyś wyglądały zupełnie inaczej. Największe zaskoczenie? Marchewka i arbuz

nazwa

Wykonanie

To, jak wyglądały niegdyś dobrze nam znane owoce i warzywa, może was zaskoczyć. Wiedzieliście na przykład, że truskawka nie zawsze wyglądała tak samo?
Truskawki z musem z mascarpone Fot. Shutterstock/Nannycz
Truskawka
No właśnie, czyli jak niegdyś prezentował się ten uwielbiany przez nas owoc? Wiele mówi nam jej właściwa nazwa, czyli - poziomka truskawka. W rzeczywistości jest to roślina, która powstała w 1712 roku w wyniku skrzyżowania dwóch gatunków... poziomki - wirginijskiej i chilijskiej. Aż trudno uwierzyć, że truskawki są "potomkami" tych maluchów.
MAŁGORZATA KUJAWKA
REKLAMA
Zupa krem z marchwi fot. Shutterstock/ Dani Vincek
Marchewka
Marchewka nie zawsze była tak soczyście pomarańczowa. Pierwotna odmiana wywodzi się z Persji i choć można ją jeść, wygląda o wiele mniej apetycznie od tych marchewek, które znamy ze sklepów i warzywniaków. Dziki korzeń jest cieńszy, ma jasny kolor i bywa mocno rozgałęziony. Podejrzewa się, że dawniej mógł być biały lub purpurowy.
Fot. Forest and Kim Starr, flickr.com (CC BY 2 . 0)
Cytrulina znajduje się między innymi w arbuzach Andres Nieto Porras / CC BY-SA 2.0 / Flickr.com
Arbuz
Twarda skórka arbuza skrywa mnóstwo soczystego miąższu. Nie odpowiadają ci pestki? Nie ma problemu! Możesz kupić owoce bezpestkowe.
Wygląda jednak na to, że nie zawsze wyglądały one tak samo. Kiedyś ich skórka była o wiele grubsza, a słodkiego miąższu o wiele mniej. Możemy się o tym przekonać, patrząc na przykład na obrazy dawnych malarzy, np. Giovanniego Stanchi czy Raphaelle Peale.
Autor: Giovanni Stanchi, Wikimedia Commons (domena publiczna)
Autor: Raphaelle Peale, Wikimedia Commons (domena publiczna)
Krem z kukurydzy z sosem feta i bazyliową oliwą Fot. Shutterstock/gowithstock
Kukurydza
Kukurydza również nie zawsze prezentowała się tak okazale, jak obecnie. Badacze długo jednak nie byli w stanie określić, która z roślin jest jej dzikim odpowiednikiem lub przodkiem.
W latach 30. XIX wieku okazało się, że jest nim najpewniej trawa teosinte, występująca głównie na terenie Meksyku. Jej ziarna przypominają te, które znajdziemy w kolbie kukurydzy, jednak są zdecydowanie mniej liczne - na jedną roślinę przypada od 8 do 10 sztuk.
Fot. Matt Lavin, flickr.com (CC BY-SA 2 . 0) oraz John Doebley, Wikimedia Commons (CC-BY-2 . 5)
Dojrzałe banany fot. Richard Oses Photography/Shutterstock.com (zdjęcie ilustracyjne)
Banan
Banany, które jemy obecnie, również różnią się od bananów rosnących naturalnie. Dlaczego?
Dziko rosnące bananowce rodzą małe, pełne pestek owoce, które nie wyglądają i nie smakują najlepiej. Nie wierzycie? Zobaczcie sami.
Fot. VitaminGreen, flickr.com (CC BY-NC 2 . 0)
Co jakiś czas wyrasta jednak roślina, której owoce nie mają co prawda pestek, ale za to są większe i smaczniejsze. Ludzie zaobserwowali to już dawno temu i rozpoczęli hodowlę bananowców z sadzonek pobranych od tych właśnie roślin.
Źródło:https://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,21229619,warzywa-i-owoce-kiedys-wygladaly-zupelnie-inaczej.html