Wykonanie
Szybki, sycący, wegetariański obiad, który w naszym domu okazał się
hitem. Danie zainspirowane włoskim klasykiem, czyli pasta e fagioli – to gęsta, treściwa zupa, której bazą jest drobny
makaron i
fasola cannellini. W różnych rejonach przygotowuje się to danie inaczej – niekiedy z dodatkiem grubo krojonego
boczku przesmażanego razem z
cebulą, niekiedy w wersji wege. Zamiast
boczku zdecydowałam się na dodatek wędzonej
papryki, która nadaje daniu charakterystyczny, dymny posmak. Do tego mamy połączenie idealne czyli
rozmaryn, który po prostu uwielbia się z kremową
fasolą. Wszystko zanurzone w mocno
pomidorowym sosie z dużą ilością
parmezanu. To prawdziwe danie jednogarnkowe, bo
makaron gotuje się w tym samym garnku, w którym przygotowujemy sos. Użycie
fasoli z puszki sprawia, że taki obiad można przygotować ekspresowo, bez wysiłku i bez zbędnych naczyń do zmywania. Same plusy!Jednogarnkowy
makaron z
białą fasoląPorcje: 2-3 porcjeSkładniki►
cebula [100 g / 1 średnia sztuka]►
czosnek [2 średnie ząbki]►
oliwa [20 g / 2 łyżki]► passata pomidorowa [240 g / 1 szklanka]► drobny
makaron – muszelki, kolanka, małe kokardki, świderki [2 szklanki / 150-200 g zależnie od użytego kształtu]►
parmezan [ok. 50 g / 5-6 łyżek]►
biała fasola [240 g po odsączeniu / 1 puszka]Dodatkowo►
woda [2 szklanki / 500 ml]►
rozmaryn [2 gałązki świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego]►
papryka wędzona [1/2 łyżeczki]►
sól [1 łyżeczka + mała szczypta do przesmażenia
cebuli]PrzygotowanieŚredniej wielkości
cebulę posiekać w drobną kostkę.Rozgrzać głęboką patelnię o wysokich ściankach lub żeliwny garnek, wlać 2 łyżki
oliwy i wrzucić
cebulę. Smażyć mieszając przez 2 minuty, aż lekko się zeszkli. Oprószyć małą szczyptą
soli, na patelnię dorzucić świeży lub suszony
rozmaryn i drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 ząbki
czosnku. Smażyć przez dodatkową minutę.Na patelnię dodać 1 szklankę passaty i 2 szklanki
wody . Doprawić 1/2 łyżeczki wędzonej
papryki i łyżeczką
soli. Wymieszać.Zawartość patelni przykryć i doprowadzić do wrzenia . Gdy sos zacznie się gotować, dodać 2 szklanki drobnego
makaronu.Dobrze wymieszać, bo zaraz po wrzuceniu wydziela się największa ilość
skrobii. Jeśli nie wymieszamy suchego
makaronu po wrzuceniu go do sosu, jest duża szansa, że się poskleja i ugotuje się jako przysłowiowa ,,klucha”.Gotować do momentu, kiedy
makaron będzie al dente (w zależności od producenta i wybranego kształtu, ten czas może się różnić).Pod koniec gotowania dodać 240 g (czyli zawartość jednej puszki) odsączonej i opłukanej
fasoli oraz 5-6 łyżek świeżo tartego
parmezanu.Jeśli sos ma być bardziej kremowy, na sam koniec można dodać chlust słodkiej
śmietanki, łyżkę
mascarpone lub
masła. Podawać od razu.Smacznego!