Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Cześć,
Powoli ogarniamy tryb letniego rozleniwienia i wracamy do rzeczywistości po urlopie. Na pierwszy rzut powrót do korzeni czyli muffinki, które znikają nim lukier stężeje. Zapraszamy Was na lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką .
Składniki (na 12 muffinek):
200 gram czerwonych porzeczek
80 gram malin
100 gram masła
2 jajka
1 torebka cukru wanilinowego
4 płaskie łyżki cukru pudru
130 ml mleka (użyliśmy 3,2%-wego)
250 gram mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny (na polewę)
5 płaskich łyżek cukru pudru (na polewę).
Making-of:
Porzeczki i maliny myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem kuchennym.
Masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.
W jednej misce przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz cukier puder.
Do drugiej miski wbijamy jajka. Roztrzepujemy je trzepaczką aż podwoją objętość. Dodajemy wystudzone masło oraz mleko. Ponownie roztrzepujemy aż masa będzie gładka.
Do pierwszej miski dodajemy maliny oraz porzeczki (małą garść porzeczek odkładamy do polewy) i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie będą obtoczone w mące. Następnie dodajemy mokrą mieszankę i ponownie mieszamy.
Masę przelewamy do foremek na muffinki (użyliśmy silikonowych) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy na termoobiegu przez około 20 minut (aż do zarumienienia).
Gdy muffinki przestygną, przygotowujemy polewę. Łyżką zgniatamy odłożoną uprzednio garść porzeczek. Mieszamy ją z sokiem z cytryny i cukrem pudrem aż masa będzie w miarę jednolita. Polewamy nią muffinki.
Smacznego!
Gosia i Przemek
Źródło:https://krakowgotuje.wordpress.com/2020/07/30/lekkie-muffinki-z-malinami-i-czerwona-porzeczka