ßßß Cookit - przepis na Pieczone bataty z sosem z brokułami

Pieczone bataty z sosem z brokułami

nazwa

Wykonanie

Cześć,
Zapraszamy Was na wege obiad – mały misz-masz będący owocem nudy w czasie siedzenia w domowych pieleszach w czasach koronawirusa. Pieczone bataty z sosem z brokułami – bardzo aromatyczne i proste w przygotowaniu.
Składniki (na 2 porcje):
3 średniej wielkości bataty
Kawałek masła
Sól (użyliśmy mieszankę z Gruzji, tzw. swańską sól)
1/2 małego jogurtu naturalnego
1/3 małego brokuła
2 małe ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka suszonej bazylii (użyliśmy włoskiej)
Pieprz
Rzodkiewka i ogórek do dekoracji.
Making-of:
Bataty obieramy, przekrajamy na połówki. Smarujemy środek solą, kładziemy kawałek masła na niej i każdą połówkę batata zawijamy folią aluminiową (masłem do góry). Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 30 minut (termoobieg).
Brokuły kroimy na małe różyczki i wrzucamy do wrzącej wody na 1-1,5 minuty. Odcedzamy. Dodajemy do nich jogurt, sól oraz bazylię, ząbki czosnku przepuszczone przez praskę i blendujemy na gładką masę.
Bataty wyciągamy z folii i układamy na talerzu. Nakładamy na nie masę z brokułami. Na wierzchu dajemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę i ogórek. Posypujemy pieprzem.
Smacznego!
Gosia i Przemek
Źródło:https://krakowgotuje.wordpress.com/2020/03/21/pieczone-bataty-z-sosem-z-brokulami