Wykonanie
Cześć,Zapraszamy Was na wege obiad – mały misz-masz będący
owocem nudy w czasie siedzenia w domowych pieleszach w czasach koronawirusa. Pieczone
bataty z sosem z
brokułami – bardzo aromatyczne i proste w przygotowaniu.Składniki (na 2 porcje):3 średniej wielkości
batatyKawałek
masłaSól (użyliśmy mieszankę z Gruzji, tzw. swańską
sól)1/2 małego
jogurtu naturalnego1/3 małego
brokuła2 małe ząbki
czosnku1 płaska łyżeczka suszonej
bazylii (użyliśmy włoskiej)
PieprzRzodkiewka i
ogórek do dekoracji.Making-of:
Bataty obieramy, przekrajamy na połówki. Smarujemy środek
solą, kładziemy kawałek
masła na niej i każdą połówkę
batata zawijamy folią aluminiową (
masłem do góry). Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 30 minut (termoobieg).
Brokuły kroimy na małe różyczki i wrzucamy do wrzącej
wody na 1-1,5 minuty. Odcedzamy. Dodajemy do nich
jogurt,
sól oraz
bazylię, ząbki
czosnku przepuszczone przez praskę i blendujemy na gładką masę.
Bataty wyciągamy z folii i układamy na talerzu. Nakładamy na nie masę z
brokułami. Na wierzchu dajemy pokrojoną w plastry
rzodkiewkę i
ogórek. Posypujemy
pieprzem.Smacznego!Gosia i Przemek