Łatwy pszenny chleb z białej mąki

nazwa

Wykonanie

Banalnie prosty do zrobienia chleb z najzwyklejszej białej mąki.
Składniki :
20g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki pszennej
Szklanka wody
2 łyżki oliwy
Łyżka miodu
Łyżeczka soli
Przygotowanie:
Rozkrusz w dużej misce drożdże i zalej ciepłym mlekiem. Delikatnie zamieszaj, żeby się rozpuściły.
Dodaj szklankę mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Dodaj resztę mąki, wodę, sól, oliwę i miód.
Dokładnie wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastycznie i nie będzie się przylepiać do dłoni.
Wyrobione ciasto odstaw na 30 minut.
Uformuj bochenek i odstaw na kolejne 15 minut.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Zrób kilka poprzecznych nacięć na bochenku, aby nie popękał w czasie pieczenia.
Piecz 45 minut.
Gotowe!
Źródło:https://mammadeli.com/2020/07/26/latwy-pszenny-chleb-z-bialej-maki