Wykonanie
Składniki:500g
mąki25g
drożdzyŁyżeczka
cukru300ml ciepłej
wody35g miękkiego
masłaŁyżeczka
soliPrzygotowanie:
Drożdże pokrusz do miseczki, zasyp łyżeczką
cukru, dodaj łyżkę
wody. Odstaw na kwadrans.W dużej misce wymieszaj
mąkę z
solą, dodaj wiórki
masła, zaczyn z
drożdży i
wodę.Ciasto wyrabiaj – ręcznie na stolnicy lub mikserem z końcówką w kształcie haka.Wyrobione ciasto (nie powinno się lepić do dłoni) przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, uformuj z ciasta sześć kul i ułóż na blasze. Pamiętaj o odstępach! Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na kolejne 45min.Piekarnik rozgrzej do 210 stopni.Piecz bułeczki 15 min w rozgrzanym piekarniku. Kiedy będą gotowe, przełóż na kratkę do wystudzenia.Gotowe!Co dalej?Domowe hamburgeryWegetariańskie hamburgeryBurgery z
serem pleśniowymBurgery z
indyka nadziewanego
seremFishburgery