Bułki do burgerów

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500g mąki
25g drożdzy
Łyżeczka cukru
300ml ciepłej wody
35g miękkiego masła
Łyżeczka soli
Przygotowanie:
Drożdże pokrusz do miseczki, zasyp łyżeczką cukru, dodaj łyżkę wody. Odstaw na kwadrans.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj wiórki masła, zaczyn z drożdży i wodę.
Ciasto wyrabiaj – ręcznie na stolnicy lub mikserem z końcówką w kształcie haka.
Wyrobione ciasto (nie powinno się lepić do dłoni) przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, uformuj z ciasta sześć kul i ułóż na blasze. Pamiętaj o odstępach! Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na kolejne 45min.
Piekarnik rozgrzej do 210 stopni.
Piecz bułeczki 15 min w rozgrzanym piekarniku. Kiedy będą gotowe, przełóż na kratkę do wystudzenia.
Gotowe!
Co dalej?
Domowe hamburgery
Wegetariańskie hamburgery
Burgery z serem pleśniowym
Burgery z indyka nadziewanego serem
Fishburgery
Źródło:https://mammadeli.com/2020/08/07/bulki-do-burgerow