Wykonanie
Tiramisu nie trzeba nikomu przedstawiać. To jeden z chętniej wybieranych deserów na przyjęciach, w kawiarniach czy cukierniach. Doskonałe połączenie smaków, lekka konsystencja i nuta
migdałowego likieru sprawiają, że tiramisu niepodzielnie króluje wśród innych deserów. Masz ochotę na coś sprawdzonego, ale oryginalnego? Poznaj tiramisu
czekoladowe.Tiramisu jest bardzo proste w przygotowaniu, dzięki
czemu każdy poradzi sobie z tym przepisem – nawet początkujący cukiernik. Ich zrobienie trwa tylko kilkanaście minut. Najwięcej czasu zajmuje… oczekiwanie! A to, może wydawać się, trwa w nieskończoność. Aby już dłużej nie zwlekać, przed Tobą przepis na tiramisu
czekoladowe.Jak zrobić klasycznej tiramisu czekoladowe?Do wykonania tego deseru potrzebujesz okrągłych, dużych szklanek. Przygotuj je wcześniej.Składniki:300 g
biszkoptów okrągłych,¾ szklanki gorącej
wody,1,5 łyżki
cukru,1,5 łyżki
kakao gorzkiego z Ghany E.Wedel,3 łyżki
likieru amaretto lub
migdałowego.W garnku wymieszaj
wodę,
likier,
kakao i
cukier. Poczekaj do momentu, aż składniki połączą się ze sobą. Następnie pozostaw mieszankę do wystygnięcia. W niej będziesz moczyć
biszkopty.Składniki na
krem czekoladowy:375 g
serka mascarpone,1,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowego,1,5 szklanki
śmietanki kremówki 30%,½ szklanki
cukru,1 łyżka
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.Umieść
serek mascarpone w misce i zmiksuj go z ekstraktem
waniliowym. W drugim naczyniu ubij na sztywno
śmietankę kremówkę i
cukier. Pod koniec ubijania dodaj
kakao. Następnie delikatnie, w kilku partiach, połącz zawartość obu naczyń. Pamiętaj o tym, żeby
śmietankę wlewać do
serka, a nie odwrotnie.Składniki na
polewę czekoladową:75 g
czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,⅓ szklanki
śmietanki kremówki 30%.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Metalową miskę umieść nad garnkiem z gotującą się
wodą. Do naczynia wlej
śmietankę i dodaj kawałki
czekolady. Następnie zacznij mieszać do momentu, aż składniki się połączą. Nie doprowadzaj do wrzenia. Pozostaw do wystygnięcia.Jak złożyć tiramisu czekoladowe?Po przygotowaniu i ostudzeniu wszystkich składników pozostaje Ci złożenie ich w całość.Postaw szklanki przed sobą. Następnie
biszkopty po kolei wkładaj do chłodnej mieszanki z
likierem na kilka sekund. Nie pozwól im zbytnio nasiąknąć, aby się nie rozpadły. Połóż je na dnie naczynia.
Potem na
ciastka nałóż porcję
kremu czekoladowego. Wyrównaj go wypukłą częścią łyżki. Wierzch polej sosem
czekoladowym.Następnie na sosie ponownie ułóż nasączone
biszkopty, krem i polej wszystko polewą. Powtarzaj czynność aż do wypełnienia naczynia.Tak przygotowany deser przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje po około 2 lub 3 godzinach od przygotowania. Przed samym podaniem oprósz tiramisu
kakao. Możesz także sięgnąć po posypkę lub wiórki
czekoladowe.Pamiętaj o tym, że ze względu na obecność
alkoholu w przepisie, tiramisu nie może być spożywane przez dzieci, kobiety w ciąży lub kierowców. Jeśli chcesz zaserwować ten deser na rodzinnym przyjęciu, pomiń
likier i zastąp go ekstraktem lub
syropem migdałowym.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bomba-tiramisu-z-nadzieniem-truflowym/