Wykonanie
Kwarantanna w domu? Proponuję podszlifować cukiernicze umiejętności i przyrządzić włoski deser tiramisu bez pieczenia. Uwielbiam desery bez pieczenia, które można przygotować od ręki. Produkty do tiramisu mam zawsze w domu.
Biszkopty,
mascarpone,
amaretto… Włosi wiedzą co dobre. Smak i konsystencja tiramisu to puszysty krem zmiksowany z
jajek i
mascarpone z dodatkiem
migdałowego amaretto .Tajemnicą dobrego tiramisu są
żółtka zmiksowane na aksamitną masę. Ważne jest aby
cukier całkowicie się rozpuścił. Poza tym
żółtka i
białka powinny być ubijanie oddzielnie. Sztywna piana dodana na sam koniec do kremu zwiększa jego puszystość. krem jest tak pyszny, że wylizałam miskę do czysta.
Przepis na deser tiramisu dostałam od koleżanki.
Jadłam u niej tiramisu na sylwestra i na urodzinowym przyjęciu, przepis wypróbowany! Deser można przyrządzić w dużym naczyniu jak również w porcjach w szklanych pucharkach. Udekorowałam deser
borówkami…Wiem, wiem, Włoch by mi od razu powiedział, że to nie tiramisu…he, he…
4 porcjeSkładniki:16 podłużnych
biszkoptów125 ml zimnego
espresso250 g
mascarpone3
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie75 ml
śmietanki, 36% tł.1½ łyżki
amaretto80 g
cukru1 łyżeczka
kakao do oprószenia
borówki do dekoracji, opcjonalnie
Przygotuj
espresso lub zaparz mocną neskę, ostudź. Do misy miksera włóż
żółtka z
cukrem. Zmiksuj na puszysto, po czym dodaj
amaretto i
mascarpone, zmiksuj.
Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. W oddzielnej misce ubij
śmietanę na gęstość kwaśnej
śmietany. W drugiej misce ubij pianę na sztywno. Wymieszaj
śmietankę z kremem. Dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.Namocz
biszkopty i ułóż po trzy
biszkopty na dnie pucharków. Nałóż łyżką krem
mascarpone. Na wierzchu ułóż namoczony
biszkopt i przykryj resztą kremu. Wstaw pucharki do lodówki na 2 godziny. Po dwóch godzinach posyp deser
kakao i udekoruj
borówkami.