Wykonanie
1 / 5(1 głos )
Makaron z
kurkami z tego przepisu jest nieco inny od wszechobecnych przepisów, które pojawiają się w
sieci. To przepis z wykorzystaniem
kurek, odrobiny
boczku,
cebuli oraz
masła. bez dodatku
śmietanki. Recepturę tego przepisu pamiętam z dzieciństwa i postarałam się, aby odtworzyć ją tak, by przywołać te same smaki. Udało się. Moja mama po grzybobraniu robiła takie letnie obiady.
Makaron jest smaczny tuż po przygotowaniu, a także można go śmiało odgrzewać na patelni na drugi dzień.Zobacz też:
Wołowina z
kurkami z pęczakiem
Tarta z
kurkami,
kurczakiem i
serem gorgonzolaJajecznica z
kurkamiPorcji: 3 Czas gotowania: 30 minutSkładniki200 g
kurek50 g
boczkuduża
cebula2 łyżki
masłasól i
pieprz do smaku
makaron do podaniaPrzepis1
Kurki oczyszczamy i kroimy na drobniejsze kawałki.
Boczek kroimy w kostkę, a
cebulę w
pióra.2Podsmażamy na
maśle boczek do zrumienienia, następnie dodajemy
cebulę i smażymy do momentu, aż
cebulka zacznie brązowieć.3Następnie dodajemy
kurki i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut, aż z
grzybów odparuje
woda.4Całość odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie mielimy przez maszynkę do
mięsa. Doprawiamy dużą ilością
pieprzu oraz
solą.5Gotowy farsz mieszamy z
makaronem i jeszcze chwilę podgrzewamy na patelni.