Wykonanie
Czekolada według wielu smakoszy jest podstawowym, a przynajmniej niezbędnym składnikiem deserów. Co odważniejsi decydują się nawet włączyć ją do potraw wytrawnych, np. jako element ciemnych
sosów czy dekoracji. Dla tradycjonalistów mamy trzy przepisy na obłędne ciasta z
czekoladą, które na pewno zachwycą wszystkich. Przedstawiamy brownie, murzynka i tartę.Z całej plejady pysznych ciast
czekoladowych wybraliśmy właśnie te trzy. Według nas to klasyki gatunku, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Brownie,
tarta i murzynek to klasyczne przepisy, które można na wiele sposobów ulepszać, modyfikować i poprawiać. Jeśli dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę z deserami powinieneś wypróbować właśnie je.BrownieTo klasyk wśród pysznych ciast
czekoladowych. Choć ten tradycyjny przepis doczekał się już licznych, niekiedy mocno zaskakujących modyfikacji (np. z dodatkiem
fasoli) to jednak nadal najlepiej smakuje w swojej pierwotnej postaci. Jeśli lubisz klasykę w kuchni i pyszne ciasta
czekoladowe to powinieneś wypróbować ten prosty i niezawodny przepis.Potrzebne będą:150 gramów
mąki pszennej,dwie tabliczki
gorzkiej czekolady (przynajmniej 64%, a najlepiej 80%),szczypta
soli,200 gramów
cukru pudru (może trzcinowy),4
jajka,200 gramów
masła.
Czekoladę,
cukier i
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej. Do ostudzonej masy dodawać
jajka stale mieszając. W misce połączyć suche składniki i przełożyć je do masy, całość zamieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 o C przez około pół godziny.MurzynekProste, szybkie, a zarazem pyszne ciasto czekoladowe? To oczywiście murzynek! Każdy je zna i jadł, ale też każdy ma własny sprawdzony przepis na jego wykonanie. Jeżeli jednak szukasz kulinarnych nowości i lubisz kuchenne eksperymenty wypróbuj nasz przepis. Jego zaletą jest to, że wszystkie składniki prawdopodobnie masz w domu.Potrzebne będą:300 gramów
masła,3
jajka,2 szklanki
mąki,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1 łyżeczka
sody oczyszczonej,1 szklanka
cukru,5 łyżek gorzkiego
kakao,
daktyle i
orzechy według uznania.W oddzielnych miskach wymieszaj składniki suche i mokre. Następnie połącz je w jednolitą masę. Przełóż ciasto do blaszki wypełnionej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz godzinę w 180 stopniach.
Tarta czekoladowaKruchy spód, aksamitne nadzienie, efektowna dekoracja. Tarty na słodko to niekwestionowane królowe na
polskich imprezach. Osoby, które chcą przyrządzić pyszne ciasto
czekoladowe dla swoich
bliskich oraz przyjaciół powinny rozważyć właśnie ten przepis. Wypiek wykonasz z wykorzystaniem własnego przepisu na kruche ciasto, do którego możesz dodać gorzkiego
kakao. Masę zrób z
mascarpone i
śmietanki, a całość udekoruj startą
czekoladą oraz
owocami (najlepsze będą
truskawki,
borówki lub
maliny).Proste lub bardziej złożone. Bez względu na to, z jakiego przepisu stworzysz pyszne ciasto
czekoladowe na pewno zachwycisz domowników i gości własnoręcznym wypiekiem.