Pyszna zupa z brukselki na żółądkach drobiowych

nazwa

Wykonanie

5 / 5(2 votes )
Zupa z brukselki na żołądkach drobiowych, może niektórych odpędzić od stołu. W końcu zawiera dwa elementy które nie każdemu smakują , a więc brukselkę i podroby, konkretnie żołądki. Wiadomo że nie wszyscy uważają podroby za jadalne, a czasami niektórzy sądzą że są obrzydliwe. Moja rodzinka nie należy do takich osób. Wiemy także, że już nasi przodkowie doceniali ich wartości odżywcze, które na nowo naukowcy podnoszą. Z drugiej jednak strony, popatrz na zdjęcie poniżej i sam powiedz czy to nie wygląda obłędnie apetycznie ? I tak też smakuje, jest delikatna, aromatyczna i pełna zdrowych składników, a przypadkowo także mało kaloryczna 😉 Polecam, zawsze troszkę zdrowia i lekkiego jedzenia się przyda 😉
składniki:
0,5 kg mrożonej lub surowej brukselki
0,5 kg żołądków drobiowych
2 ziemniaki średniej wielkości
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
2 ząbki czosnku
kawałek pora, taki około 10 cm
2 , 5 – 3 l rosołu drobiowego w zależności jak gęstą lubisz, tyle dodaj (może być z kostki jeśli nie masz innego, ale zawsze zdrowiej przygotować wcześniej i nawet zamrozić swój własny 😉 )
sól, pieprz do smaku
Żołądki porządnie oczyść z wszelakiego dobra gratisowego, a zbędnego 😉 Pokrój w małe kawałki, takie które bez problemu, podczas jedzenia, zmieszczą się na łyżce z warzywami. Wypłucz w zimnej wodzie i włóż do garnka, dodaj do nich pokrojonego pora, marchewkę, pietruszkę i zalej rosołem. Gotuj aż żołądki będą miękkie, około godzinki-może mniej, na małym ogniu. Nigdy nie stoję z zegarkiem nad zupą, więc czas jest orientacyjny. Pamiętaj zupa to nie bomba i nie wybuchnie jak pominiesz odliczanie 😉 Jak już w końcu żołądki będą miękkie, dodaj obrane, pokrojone w małą kostkę ziemniaki i brukselkę, dopraw sola do smaku. Gotuj do miękkości warzyw, dodanych jako ostatnie. Na koniec dopraw pieprzem i serwuj na gorąco. Smacznego !
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/pyszna-zupa-z-brukselki-na-zoladkach-drobiowych