Wykonanie
W niedzielę moja współlokatorka powitała mnie w domu taką oto warzywną zupą z
brukselką, na którą do tej
pory nie mogłam patrzeć. Z innymi warzywami jest po prostu pyszna!
Będę musiała ją jeszcze kiedyś usmażyć posiekaną, albo upiec, ciekawe warzywo z tej
brukselki, powszechnie nienawidzone, a kryjące jednak w sobie wiele dobrego ;DNa 3-4 porcje potrzebujemy:250g
brukselki1
pietruszka4 małe
ziemniakipol dużego
selera5 małych
marchewekpół
porapol
brokuła rozdrobnione na małe różyczki2 kostki warzywne wege1
cebula podsmażonalitr
wody1 ząbek
czosnku2 duże łyżki posiekanego
tymiankupieprz i
sos sojowyZiemniaki kroimy w kostkę a
brukselkę kroimy na połówki. Resztę warzyw oprócz
cebuli ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozpuszczamy we wrzącej wodzie 2
kostki rosołowe,
brukselki,
pietruszkę,
ziemniaki,
marchewki i
pora wrzucamy do garnka i gotujemy pod przykryciem 20-30 minut, zależy jakie kto lubi warzywa. 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy
brokuła pokrojonego na drobne różyczki i ząbek
czosnku. 5 minut przed końcem dodajemy grubo pokrojoną, wcześniej podsmażoną
cebulę. Na koniec dodajemy
tymianek.Każda z nas oddzielnie doprawiała sobie zupę w miseczce, ja użyłam troszkę
pieprzu i
sosu sojowego, zupa jest bardzo aromatyczna i wiele jej nie potrzeba :)