Wykonanie
Dzisiejszy przepis jesrt "odgrzewany", inaczej mówiąc - już od dłuższego czasu czeka, by ktoś go wrzucił do książki. Wreszcie nadszedł ten dzień. Jeszcze dodać należy, że nie jest to jakieś odkrycie Ameryki. Ot po prostu dobra zupa jarzynowa/brokułowa (nie można jej chyba po prostu nazwać "
brokułową", bo to byłoby chyba nadużycie...
Składniki:
2 małe
cebulepor4
marchewki1 (lub więcej)
pietruszkikawałęk
selera5
ziemniaków1
brokułWykonanie:
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu w garnku, następnie dorzucić pokrojony w talarki
por.Pozostałe warzywa obrać i pokroić w dowolne cząstki. (polecam zagonić małe rączki do pomocy). Następnie wrzucić warzywa do garnka i chwileczkę jeszcze leciutko podsmażyć (1 - 2 minuty). Następnie całość zalać
wodą (może być wrzątek). Dodać
przyprawy:
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz. Gotować na niewielkim ogniu ok pół godziny. Na 15 min. przed końcem gotowania, dodać pozostałe
przyprawy.Po ugotowaniu, z zupy wyjąć
liść laurowy i
ziele angielskie i całość zmiksować.Podawać można samą zupę lub z dodatkiem grzanek lub ptysiów.Smacznego!
Wydrukuj przepis