Wykonanie
Dzisiaj mam dla was pomysł na prościutki krem z
pora, który smakuje wyśmienicie. Wydaje mi się, że przypadnie on również do gustu osobom nie przepadającym za warzywami, bo w takiej postaci, odpowiednio doprawione, smakują wspaniale.Kremik robiłam dwa
razy, za pierwszym razem bez
marchewki i z mniejsza ilością
ziemniaków. Drugie podejście było bardziej udane, zupka ma kremową konsystencję i lepszy smak.Krem ugotowałam na rosole, ale spokojnie można zastąpić go
wywarem warzywnym, ewentualnie
wodą doprawioną
solą,
pieprzem czarnym i
ziołowym oraz zieloną
pietruszką i
selerem. Jednak ja preferuję zupki na rosole.
Składniki:700ml rosołupółtora dużego
pora5 niedużych
ziemniakówmarchewkapietruszka1/3 dużego
seleracebula2-3 łyżki
masłaZiemniaki,
marchew,
selera i
pietruszkę obieramy i dokładnie myjemy. Warzywa kroimy na nieduże części i gotujemy do miękkości na rosole.
Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy razem z umytym i posiekanym
porem na
maśle, aż do zarumienienia.Podsmażone warzywa dodajemy do ugotowanych i blendujemy, aż do otrzymania gładkiej masy. W zależności od tego jak mocno był doprawiony nasz rosół możemy dodać
sól,
pieprz czarny i
ziołowy lub je pominąć.Kremik podajemy na ciepło lub zimno (obie wersje są smaczne) ze
szczypiorkiem,
dynią,
słonecznikiem,
jogurtem naturalnym itp.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować krem z
pora, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilu składników:
por jest skarbnicą minerałów takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, żelazo oraz witamin: A, B i C; ma on działanie odtruwające, więc warto spożywać go w przypadku zatruć pokarmowych,
pietruszka zawiera sporo magnezu, potasu, fosforu, manganu, cynku i miedzi, ponadto jest bogata w beta- karoten i witaminy A, C i E.