ßßß Cookit - przepis na Wczesno-wiosenna zupa warzywna z serduszkami

Wczesno-wiosenna zupa warzywna z serduszkami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam zupy!! Dziś proponuje zupę warzywną z serduszkami kurcząt;). Serduszka szczególnie uwielbiamy z mężem, więc często na nich robię zupę. Mój mąż mówi, iż przynajmniej nie musi już o nie kłócić się z bratem!!
Proponuję: Jeśli nie lubimy serduszek możemy wykorzystać mięso z piersi z kurczaka lub indyka, a dla Jaroszy może kostkę warzywną;) Ponadto możemy dodać trochę kapusty pekińskiej w paskach, fasoli lub innych warzyw. Do zup z fasola polecam majeranek i cząber!!
Przyprawy
Już jakiś czas temu zrezygnowałam z vegety i kostek rosołowych, a zamiast tego stosuję lubczyk (wiosną i latem hoduje, a następnie mrożę świeży;)) Jest to bardzo aromatyczna przyprawa, więc szczególnie polecam ją jako zdrowy zamiennik;) Ponadto krążą pogłoski, iż kiedyś "panny - podawały swoim panom lubczyk - jest to roślina miłości";)) Należy go dodawać stopniowo, ze względu na to, iż świeży jest bardzo intensywny, a smaki uwalniają ie powoli. Na garnek 2l ok 1 płaska łyżeczka;) W smaku podobny do maggi;)
Ponadto moją drugą ulubioną przyprawą lub ziołem do zup jest natka pietruszka (także świeża lub mrożona). Daję jej całkiem sporo na koniec już na talerzu, bo choć mąż też lubi to ja daje jej naprawdę dużo o_o. Natka pietruszki polecana jest dla osób z problemami z przewodem moczowym - tak więc polecam;))
Mrożone warzywa w zupie.
Według mnie jedynymi warzywami, które smakują dobrze mrożone jest brukselka i groszek . Reszta to już nie to. Tak więc brukselka jest jedynym warzywem,które mrożę. Blanszuję ja w gorącej wodzie, studzę, a następnie pakuje w woreczki do mrożenia i gotowe;))
Składniki:
brukselka 6 główek (teraz w sklepach możemy spotkać jeszcze świeżą:))
marchew x2
seler 1/3 małego
pół średniej pietruszki
garść mrożonego groszku
2 pieczarki
4 młode ziemniaki,ale możemy ( niestety jeszcze z Maroka o_O )
30 dag serduszek z kurcząt lub którejś z powyższych propozycji.
kilka liści pora oraz liści selera lub kawałek selera naciowego
Przyprawy: sól morska, pieprz, lubczyk, natka pietruszki, ja dodałam jeszcze odrobinę suszonego rozmarynu i cząbru, ziele angielskie, liść laurowy.
Przygotowanie:
I. Warzywa obieramy i kroimy. Każdy rodzaj na równe kawałki. Kształt dowolny. Wrzucamy je do zupy w kolejności: Na początku brukselka, a na końcu ziemniaki i groszek (jeśli jest podgotowany). Ja zastosowałam większe kawałki ziemniaków, a mniejsze pozostałych warzyw. Tylko grosze i brukselkę zostawiłam w całości;)
II. Jeśli serduszka mają sporo tłuszczu możemy go delikatnie ściągnąć. Ja preferuję wtedy dodatkowo, aby je wygotować same z solą, zielem angielski i liściem, a następnie przecedzić, przepłukać i zastosować nową wodę. Całość zupy gotuje się około 1h. Ziemniaki dodajemy na ostatnie 10 minut, a pozostałe warzywa po 30 minutach gotowania mięsa. Oczywiście jeśli zastosujemy np. piersi z kurczaka zamiast serduszek to czas gotowania mięsa się zmieni;). Lubczyk i odrobinę soli dodajemy razem z warzywami;).Zupę doprawiamy wedle uznania;)
Smacznego!!
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2012/03/wczesno-wiosenna-zupa-warzywna-z.html