Wykonanie
            Poziom trudności
Ogórek z 
kawiorem to pyszna i niewątpliwie fektowna przekąska. Przygotowuje się ją błyskawicznie, ze stołu bezsprzecznie znika także błyskawicznie. 
Kawior to z pewnością symbol kulinarnego luksusu. Jest bogaty w 
białko, dobroczynne kwasy tłuszczowe (w tym kwasy omega-3), witaminy (najwięcej B12), składniki mineralne (najwięcej żelaza, selenu i 
sodu, który zatrzymuje 
wodę w organizmie) oraz cholesterol. Ze względu na wysoką zawartość 
sodu i cholesterolu, osoby z nadciśnieniem oraz z wysokim stężeniem cholesterolu powinny ograniczać spożywanie 
kawioru.Czerwony 
kawior pozyskiwany z ryb łososiowatych. Odwrotnie niż 
kawior czarny, jest tym cenniejszy, im jego ziarenka są drobniejsze. Najbardziej ceniony 
kawior pochodzi od gorbusza, bo jego ikra jest łagodna w smaku i ma jasnopomarńczowy kolor. Także ikra nerki ma swoich fanów, lubiących jej charakterystyczny, pikantny smak, jaskrawoczerwony kolor oraz kaloryczność przewyższająca 
mięso. Ikra 
łososia atlantyckiego nazywana jest 
morelową perłą i lubiana jest za idealny kształt i złoty połysk. Jej niewielkie i elastyczne ziarenka (4–5 mm średnicy) mają wyjątkowo delikatny smak i są bardzo wytrzymałe. Dobry 
kawior bogaty w składniki odżywcze, szczególnie kwasy omega-3 oraz witaminę A i D produkuje 
pstrąg tęczowy.Porcja na ok. 10 przekąsek (plastrów)Składniki:1 długi 
ogórek½ 
serka Philadelphiaświeżo zmielony 
pieprz2-3 łyżeczki czerwonego 
kawioru z 
łososiaSposób przygotowania:
Ogórka obrać, pokroić na ok. 2 cm plastry. W każdym plastrze wydrążyć mały dołek, nałożyć ½ łyżeczki 
serka Philadelphia. 
Serek spłaszczyć od góry, przyprawić świeżo zmielonym 
pieprzem. Na wierzchu ułożyć odrobinę 
kawioru, podawać. 
Ogórek z 
kawiorem to wspaniała przekąska.Smacznego!

