ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo-rumowe

Ciasto czekoladowo-rumowe

nazwa

Wykonanie

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto nasączone rumem
Składniki
250g mąki
200g cukru
200g kawałków czekoladowych
3 łyżki kakao
3 jajka
1/2 szkl oleju
1/2 szkl mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 dojrzałe banany
Do nasączenia
3/4 szkl mocnej herbaty
2 łyżeczki cukru
4 łyżki rumu
Wierzch
200g czekolady mlecznej
3-4 łyżki śmietanki 30%
Rum
Maliny lub inne ulubione owoce
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i kawałkami czekoladowymi. Jajka ubić z cukrem na puch, dodać olej i mleko, chwile ubijać, wsypać wymieszaną z proszkiem i czekolada mąkę, dodać rozgniecione widelcem banany, dokładnie wymieszać. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 175*C około 55 minut, do tak zwanego suchego patyka
Jeszcze ciepłe , ale nie gorące ciasto nakłuć patykiem do szaszłyków, nasączyć wymieszaną z cukrem i rumem herbatą, odstawić do wsiąknięcia. Czekoladę połamać , rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali , dodać śmietankę , dokładnie wymieszać, dodać rum do smaku, polać ciasto, udekorować owocami.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/ciasto-czekoladowo-rumowe