Wykonanie
Wilgotne, mocno
czekoladowe ciasto nasączone
rumemSkładniki250g
mąki200g
cukru200g kawałków
czekoladowych3 łyżki
kakao3
jajka1/2 szkl
oleju1/2 szkl
mleka3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 dojrzałe
bananyDo nasączenia3/4 szkl mocnej
herbaty2 łyżeczki
cukru4 łyżki
rumuWierzch200g
czekolady mlecznej3-4 łyżki
śmietanki 30%RumMaliny lub inne ulubione
owoceSposób przygotowania
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
kakao i kawałkami czekoladowymi.
Jajka ubić z
cukrem na puch, dodać
olej i
mleko, chwile ubijać, wsypać wymieszaną z proszkiem i
czekolada mąkę, dodać rozgniecione widelcem
banany, dokładnie wymieszać. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 175*C około 55 minut, do tak zwanego suchego patykaJeszcze ciepłe , ale nie gorące ciasto nakłuć patykiem do szaszłyków, nasączyć wymieszaną z
cukrem i
rumem herbatą, odstawić do wsiąknięcia.
Czekoladę połamać , rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofali , dodać
śmietankę , dokładnie wymieszać, dodać
rum do smaku, polać ciasto, udekorować
owocami.