ßßß Cookit - przepis na Miód manuka – jakie ma właściwości? Jak go jeść?

Miód manuka – jakie ma właściwości? Jak go jeść?

nazwa

Składniki

Wykonanie

Miód manuka, podobnie jak inne miody, zawiera wiele cennych dla naszego organizmu substancji. Wyróżnia go jednak znacznie większa zawartość składnika aktywnego kryjącego się pod nazwą methylglyoxal, które częściej określa się mianem MGO.
Czym jest methylglyoxal? Dlaczego związek ten sprawia, że miód manuka jest wyjątkowy? Jakie są właściwości i zastosowania miodu manuka?
Czytajcie dalej.
Czym jest miód manuka?
Miód manuka robiony jest z pułku oraz nektaru kwiatów drzewa herbacianego. Jest to jednak nazwa potoczna dla tej rośliny. W rzeczywistości mowa jest o krzewie Leptospermum scoparium znanego szerzej w Nowej Zelandii jako manuka. Dosłowne znaczenie określenia manuka oznacza miód z drzewa herbacianego.
Roślina jaką jest manuka jest bardzo wytrzymała i odporna zarówno na ciężkie warunki glebowe, jak i atmosferyczne.
Skąd pochodzi miód manuka?
Chociaż możemy odbierać miód manuka jako produkt egzotyczny to pochodzi on terenów Nowej Zelandii. Tylko tam możemy spotkać roślinę, z której wytwarzany jest miód manuka.
Co więcej, drzewo herbaciane kwitnie jedynie raz w roku przez okres od 4 do 6 tygodni. Zaletą jednak jest to, że ze względu na swoją odporność krzewy te obfitują w kwiaty.
Co wyróżnia miód manuka?
W miodzie manuka, w przeciwieństwie do innych miodów, znajdziemy duże ilości substancji o tajemniczej nazwie methylglyoxal. Jest to w pełni naturalny składnik, który wykazuje silne właściwości lecznicze.
Podczas, gdy tradycyjne miody zawierają zaledwie 10 mg methylglyoxalu w 1 kilogramie produktu, to w miodzie manuka znajdziemy go od 30 mg do 700 mg w 1 kg tego słodkiego przysmaku.
Czym charakteryzuje się miód manuka?
Miód manuka powstaje wyłącznie na terenach Nowej Zelandii. Cechą charakterystyczną jest jego aromat, który kryje w sobie nutę zapachową kojarzącą się z wilgotną ziemią połączoną ze wrzosem.
Jaki jest smak miodu manuka?
Jednak nie tylko aromat tego miodu jest nietypowy. Miód tego rodzaju jest bardzo ciemny, a jego kolor przypomina barwę miodu gryczanego. Smak miodu z kwiatów drzewa herbacianego jest również bardzo intensywny i bardzo specyficzny. Smak tego słodkiego przysmaku można określić jako połączenie toffi z orzechami o ziołowym i ostrawym posmaku.
Jakie składniki możemy znaleźć w miodzie manuka?
Methylglyoxal to nie jedyna substancja, na którą warto zwrócić uwagę w miodzie z drzewa herbacianego. Miód ten obfituje bowiem w jeszcze inne cenne składniki aktywne oraz substancje odżywcze.
liczne enzymy, między innymi oksydazę glukozy,
kwasy organiczne,
składniki mineralne,
kwas kawowy,
kwas izoferulowy,
kwas p-kumarowy,
kwas galusowy,
kwas syryngowy,
kwercetynę,
luteolinę,
kemferol,
kwas fenylomlekowy,
kwas kojowy,
kwas fenylooctowy.
To właśnie ze względu na tak liczne flawonoidy, jak wspomniana kwercetyna czy luteolina, miód manuka wykazuje właściwości antynowotworowe.
Oprócz właściwości przeciwnowotworowych, miód manuka oddziałuje również na inne aspekty zdrowotne.
Substancje znajdujące się tego rodzaju miodzie:
mają korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego,
wspomagają pozbywanie się dolegliwości takich jak wrzody żołądka, zespół jelita drażliwego, refluks,
wzmacniają odporność,
wpływają korzystnie na wygląd i kondycję skóry,
pomagają zwalczyć różne rodzaje trądziku,
działają przeciwbakteryjnie,
przyspieszają procesy związane z gojeniem się ran,
wspomagają walkę z infekcjami bakteryjnymi,
wspomagają walkę z chorobami dotyczącymi górnych dróg oddechowych.
Jednak wymienione przez nas właściwości to zaledwie niewielka część możliwości miodu manuka i składników w nim obecnych.
Dodatkowo, miody te przed dystrybucją przechodzą szereg badań mających, między innymi, określić zawartość methylglyoxalu, czyli MGO w miodzie. Badania te przeprowadzane są w kilku laboratoriach całkowicie od siebie niezależnych. Więcej o właściwościach miodu manuka możecie przeczytać w publikacjach dostępnych tutaj i tutaj .
Miód manuka przez wiele osób jest stawiany na równi z lekami czy suplementami diety. Jednak są to wyłącznie pozory. Miód ten, jak każdy inny, jest wyłącznie produktem spożywczym. Przyznać musimy, że jednak jego właściwości są wyjątkowe i wpływają w dużej mierze na postrzeganie go jako preparatu leczniczego.
Z miodu tego możemy korzystać w podobny sposób jak z innych rodzajów miodu, co oznacza, że możemy stosować go jako dodatek do deserów czy potraw słonych. Pamiętajmy jednak, aby nie łączyć miodu manuka z produktami spożywczymi o temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Traci on wtedy swoje dobroczynne właściwości.
W jakich produktach możemy spotkać miód manuka?
Miód manuka dodawany jest do wielu gotowych produktów, które bez najmniejszego trudu znajdziemy w sklepach internetowych. Jeśli chodzi o kulinaria to najczęściej spotkamy go w cukierkach i lizakach. Z kolei w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym możemy natknąć się na pastylki do ssania, kremy, maseczki, maści, opatrunki czy pasty do zębów zawierające miód manuka oraz jego pochodne.
Jak jeść miód manuka?
Jak już powiedzieliśmy, miód manuka jest najzwyklejszym produktem spożywczym. Oznacza to, że nie istnieją normy czy maksymalne dawkowanie dla tego przysmaku.
Wiadomo jednak, że miód ten najlepiej jest spożywać na czczo w ilości 2 bądź 3 łyżeczek. Najlepiej spożyć miód na około 30 minut przed posiłkiem.
Miód manuka, tak samo jak inne miody, zawiera duże ilości cukrów. Z tego powodu powinny na niego uważać osoby chorujące na cukrzycę lub zmagające się z insulinoopornością.
Ostrożność powinny zachować również osoby chorujące przewlekle, zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego oraz alergicy uczuleni na pyłki lub pszczeli jad.
Chociaż z miodu tego mogą korzystać kobiety ciężarne, to jest to produkt wykluczony dla dzieci poniżej 1 roku życia.
Do producentów miodu manuka należą firmy takie jak Manuka Health, Happy Valley, Watson & Son, Sonnentor, MyVita, Akarana, Tranzalpine, Manuka Benefit, Nelson Honey czy Comvita . Cena tego rodzaju miodu zależy głównie od zawartości MGO i waha się od około 60 do 450 złotych za 500 gramów tego słodkiego przysmaku.
Czy skusicie się na spróbowanie miodu o tak wspaniałych właściwościach?
Dajcie znać w komentarzach.
Źródło:https://glodomorek.com.pl/miod-manuka