Wykonanie
Pewnie wielu z Was postanawia upiec na święta coś na ostatnią chwilę. Dlatego też śpieszę do Was z przepisem, na który potrzebujecie około 30 minut na przygotowania i 50 minut pieczenia – łącznie godzinę i dwadzieścia minut 🙂 Ten przepis na łatwy i szybki piernik będzie idealny, dla osób które nie miały czasu na pieczenie pierniczków lub mają w kuchni dwie lewe ręce. Piernik możecie dodatkowo oblać
czekoladą, jednak ja z niej zrezygnowałam ze względu na kaloryczność. Ciasto jest wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz. Pycha!Łatwy i szybki piernik piekłam w keksówce o wymiarach 20×10.Zobacz też:Proste ciasto z
gruszkamiOszukany sernik na kruchym cieścieProste ciasto
bananoweMuffinki
czekoladoweWściekła szarlotka Babci ZosiSernik wiedeński z
rodzynkamiSernik wiedeński z
rodzynkamiPorcji: forma o wymiarach 20x10 Czas gotowania: 1 , 5 godzinySkładnikipół szklanki
cukrupół szklanki
miodu2
jajka3/4 szklanki kwaśnej
śmietany 18%płaska łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli2 łyżki
kakao40 g
mieszanki przypraw do piernika250 g
mąki tortowejpapier do pieczenia do wyłożenia formyokoło pół szklanki powideł do przełożenia piernikaopcjonalnie:
czekolada do polaniaPrzepis1W rondelku łączymy
cukier z
miodem i podgrzewamy do momentu, aż
cukier się rozpuści. Po czym odstawiamy na około 15 minut, aż odrobinę ostygnie, od czasu do czasu mieszając. Najlepiej przelać
cukier i
miód w plastikową/szklaną miskę, ponieważ do garnka może przywierać.2Następnie co
cukru i
miodu wbijamy
jajka, cały czas ucierając. Po czym dodajemy
śmietanę i dokładnie mieszamy.3Do tak przygotowanych składników dodajemy kolejno: płaską łyżeczkę
sody oczyszczonej, szczyptę
soli, 2 łyżki
kakao, 40 g
przyprawy do piernika, mieszamy. Na samym końcu dodajemy małymi partiami
mąkę i mieszamy do połączenia składników.4Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut.5Po ostygnięciu piernika, kroimy go wzdłuż i przekładamy powidłami. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby powidła wchłonęły się w ciasto i również je skleiły.6Piernik można także polać rozpuszczoną
czekoladą lub
polewą czekoladową.