Placek drożdżowy na szybko

nazwa

Wykonanie

Ciasto robi się właściwie samo. Trzeba tylko dodawać składniki w takiej kolejności jak są tu zapisane.
Składniki :
100 g drożdży, ja dałam 65 g
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
5 roztrzepanych jajek
5 szklanek mąki pszennej ( unikajcie tu krupczatki, bo ciasto będzie się kruszyć i będzie suche)
1 szklanka oleju, u mnie słonecznikowy
Przygotowanie :
Do dużej miski wsypujemy na dno dokładnie rozkruszone drożdże
Na drożdże rozsypujemy cukier, mleko lekko podgrzewamy i wylewamy na cukier
Na wierzch cukru wlewamy roztrzepane jajka, a na jajka dajemy olej
Na samym końcu odmierzamy mąkę i równomiernie rozsypujemy ją na wcześniej dodane składniki, niczego nie mieszamy
Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny
Po tym czasie mieszamy dokładnie wszystkie składniki,( dodajemy ewentualnie rodzynki) przekładamy do dużej posmarowanej tłuszczem foremki i czekamy by podrosło
Pieczemy w temp. 170-180*C przez ok.40-50 min.
Kto jeszcze nigdy nie odważył się na upieczenie ciasta drożdżowego to proponuje wypróbować ten przepis. Ciasto jest naprawdę pyszne, nie pachnie nadmiernie drożdżami:)
Składniki na kruszonkę:
ok.3/4 szklanki mąki
5-8 dag miękkiego masła
6 łyżek cukru
Składniki rozcieramy palcami łącząc je ze sobą.
Jeśli kruszonka wychodzi nam za sucha dodajmy ciut więcej masła, a gdy za mazista dodajmy ostrożnie więcej mąki.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2020/02/placek-drozdzowy-na-szybko.html