Wykonanie
Bakłażany w
sosie sojowym to dość nietypowe danie – nigdy bym nie pomyślała, że tak mi zasmakuje! Przyznam, że
bakłażany nie należą do moich ulubionych ulubionych warzyw. Owszem, lubię je czasem, gdy są dobrze przygotowane i wybitnie pasują do reszty produktów… Dlaczego więc zamieszczam na blogu przepis, w którym grają pierwsze skrzypce? Pierwszy raz
jadłam to danie w chińskiej restauracji, z polecenia, i naprawdę przepadłam. Jest coś niezwykle pysznego w tych miękkich, soczystych kawałeczkach pokrytych słodko-słonym sosem z nutą
imbiru i
czosnku. Jeśli macie nieprzyjemne doświadczenia z
bakłażanami, koniecznie
dajcie im drugą szansę. W tym wypadku można podać je jako wegetariańskie danie główne lub ciekawy dodatek do
mięs.Dlaczego
bakłażany bywają gorzkie?Za gorzki smak
bakłażanów odpowiadają związki zwane saponinami. Gromadzą się w miękkiej tkance, która otacza nasionka
bakłażana. Im starsze warzywo, tym jest ich więcej. Dlatego starsze, przerośnięte
bakłażany mają tendencję do goryczki. Aby się jej pozbyć, warto godzinę przed przygotowaniem posypać
bakłażany solą.
Sól ,,wyciągnie” z warzywa
wodę (
bakłażany są bardzo wodniste, ponad 90% objętości), a razem z nią ,,wypłucze” część saponin. Na zakupach warto wybierać te mniejsze, jędrne i lekko twardawe sztuki. Wybierając
młode, świeże
bakłażany zwiększamy szanse na pyszne danie.Przepis inspirowany: Omnivore CookbookPorcje: 3-4 porcjeSkładniki►
bakłażany [3 średnie sztuki / ok. 500-600 g]►
skrobia ziemniaczana [3 płaskie łyżki]►
olej [3-4 łyżki]►
czosnek [3 ząbki]►
imbir [kawałek ok. 2 cm lub 1 płaska łyżka posiekanego]►
sos sojowy [3 łyżki]►
cukier trzcinowy [2 łyżki]Dodatkowo►
sólPrzygotowanie
Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm. Oprószyć
solą z obu stron, wyłożyć na desce lub talerzu i zostawić na godzinę.Po upływie tego czasu, osuszyć
bakłażany za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić na kawałki wielkości dużego kęsa, przełożyć do miski i posypać 2 łyżkami
skrobii ziemniaczanej. Wymieszać tak, aby każdy kawałek
bakłażana był pokryty cienką warstwą
skrobii.Na patelni non-stick rozgrzać
olej.
Bakłażany smażyć partiami, ponieważ podczas smażenia powinny leżeć na patelni pojedynczą warstwą, najlepiej aby się nie dotykały. Obsmażać ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Po smażeniu powinny być chrupiące z wierzchu i idealnie miękkie w środku. Podczas smażenia, obrać i posiekać
czosnek i
imbir.Gotowe kawałki
bakłażana wyłożyć na talerz. W międzyczasie na tę samą patelnię wrzucić posiekany
czosnek i
imbir. W zależności od tego ile tłuszczu zostało na patelni, można dolać ok. pół łyżki, jeśli
bakłażany wchłonęły uprzednio cały
olej. Smażyć
przyprawy przez ok. 1-2 minuty ciągle mieszając.W miseczce wymieszać szklankę
wody,
sos sojowy,
cukier i 1 łyżkę
skrobii ziemniaczanej. Wlać mieszankę na patelnię i gotować na wolnym ogniu ok 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze głębokiego koloru.Wrzucić
bakłażany do gotowego sosu i wymieszać. W razie potrzeby, doprawić szczyptą
soli. Podawać na ciepło.Smacznego!