Wykonanie
Kotleciki z
tuńczyka to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych. Są pełne smaku, mięciutkie i – co najważniejsze -szybkie do przygotowania. Można je serwować na ciepło, ale są też świetne na zimno. Mogą być podstawą obiadu, ale też fantastycznym pomysłem na sycące kanapki. To takie ,,danie awaryjne”, które można wyczarować nawet w obliczu pustej lodówki. Wystarczy
mieć zawsze
tuńczyka schowanego na tyłach kuchennej szafki :)Porcje: 10 małych lub 5 większych sztukSkładniki►
tuńczyk z
wody lub
oleju [260 g / 2 puszki]►
bułka tarta [30 g / 4 płaskie łyżki]►
jajko [2 sztuki]►
olej rzepakowy [1 łyżka / do smażenia]Dodatkowo►
sól morska [pół łyżeczki]►
czosnek granulowany [1/3 łyżeczki]►
zioła prowansalskie [1/2 łyżeczki]Przygotowanie
Tuńczyka odcedzić i wrzucić do miski.Wbić
jajko, dodać
przyprawy,
bułkę tartą i uformować kotleciki.Uformować kotleciki i przesmażyć na łyżeczce
oleju do zarumienienia.NotesTo podstawowy i najprostszy przepis, kotleciki można też wzbogacić o inne
zioła,
ostrą paprykę czy łyżeczkę
musztardy. | w wersji bezglutenowej,
bułkę tartą można podmienić na
mąkę kokosowąSmacznego!