ßßß Cookit - przepis na Mini serniczki creme brulee

Mini serniczki creme brulee

nazwa

Wykonanie

Obłędne, słodziutkie, budyniowe w smaku mini serniczki z karmelową cukrową skorupką na wzór słynnego deseru crème brûlée. Szybkie i proste do wykonania, ale do przygotowania ich będziecie potrzebować palnika do crème brûlée. Serniczki można przechowywać do 3 dni w lodówce, ale karmelizujemy je bezpośrednio przed podaniem. Doskonałe ze świeżymi truskawkami :-).
Składniki na 12 sztuk:
10 okrągłych herbatników
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
250 g serka mascarpone
2 duże żółtka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub odrobina mniej)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować formę do muffinów, wyłożyć papilotkami. Na dno każdej papilotki ułożyć ciasteczko - jeśli jest większe niż dno papilotki należy je zgrubsza pokruszyć.
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, żółtka, cukier, budyń waniliowy, wanilię i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej. Nie miksować zbyt długo by specjalnie nie napowietrzać masy serowej. Przygotowaną masę serową wyłożyć do papilotek, rozdzielić po równo.
Piec w temperaturze 160°C przez około 28 - 30 minut. Wyjąć, wystudzić przez kilka godzin w temperaturze pokojowej.
Karmelizowana cukrowa skorupka:
12 pełnych łyżeczek (z lekką górką) drobnego cukru do wypieków
Do wykonania skorupki cukrowej będzie potrzebny palnik do crème brûlée .
Bezpośrednio przed podaniem powierzchnię serniczków delikatnie osuszyć (jeśli jest taka potrzeba) papierowym ręcznikiem i posypać drobnym białym cukrem. Uwaga: usunąć papilotkę, by jej nie spalić! Cukier karmelizować przy pomocy palnika lub - ewentualnie - grilla w piekarniku (krótko, przez kilkanaście sekund, uważając by nie spalić). Podawać natychmiast.
Smacznego :-).
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/mini-serniczki-creme-brulee