Sernik pieczony na spodzie z herbatników

nazwa

Wykonanie

Istnieje tyle przepisów na sernik, że zawsze jest dylemat który wybrać. Moim zdaniem nic jednak nie zastąpi klasyki 😉 Sernik z tego przepisu wychodzi leciutki i puszysty, delikatnie waniliowy.
Składniki:
1 kg twarogu z wiaderka
1 kostka miękkiego masła + 2 łyżki do spodu
1 szklanka cukru (1,5 jeśli ma być bardzo słodki)
2 żółtka
4 jajka
2 budynie waniliowe bez cukru
1 cukier waniliowy
100 g herbatników
Poziom trudności
     1 . 5/5
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Herbatniki rozdrobnić w malakserze. 2 łyżki masła rozpuścić i dodać do herbatników. Wymieszać i rozłożyć na przygotowaną tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie przyklepać.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i dokładnie zmiksować aż powstanie puszysta masa. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Na końcu dodać twaróg i miksować. Wsypać budynie i dokładnie wszystko zmiksować.
Masę twarogową wylać na przygotowany spód. Piec ok. 70 minut aż sernik delikatnie się zarumieni.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:https://inspiracje-kulinarne.pl/sernik-pieczony-na-spodzie-z-herbatnikow