Wykonanie
Share the post "
Ciasteczka maślane z
czekoladą / Butter cookies with chocolate"Dziś przedstawiam pyszne i chrupiące
ciasteczka z
gorzką czekoladą, które od momentu poznania ich w wersji klasycznej stały się jednym z częściej przygotowywanych słodkości w moim domu. Zazwyczaj prosi mnie o nie mój ukochany, a że robi się je w kilka chwil to nie marudzę i piekę ;). Przepis ten jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, można je dosłownie zrobić 30 minut razem z pieczeniem!Skorzystałam z przepisu Ani Starmach, i jak zwykle nie zawiodłam się na jej recepturze. Dodałam jedynie
czekoladę dla urozmaicenia i wyszły przepyszne! Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English(15-20
ciasteczek)Składniki:50 g
cukru120 g
masła, pokrojonego w kostkę160 g
mąki pszennej1 łyżka
cukru waniliowego50 g posiekanej
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 190°C.W misce miksera umieść
cukier,
cukier waniliowy,
masło,
czekoladę i
mąkę i miksuj (końcówką typu hak) do uzyskania jednolitego ciasta. Opcjonalnie możesz zagnieść je też rękami.Z powstałego ciasta uformuj kulki o średnicy ok. 2 cm.Ułóż kulki lekko spłaszczając na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy.Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut do lekkiego zarumienienia.Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.Smacznego!
English versionButter cookies with chocolate(15-20 cookies)Ingredients:50 g sugar120 g of butter, diced160 g of
flour1 tablespoon of vanilla sugar50 g dark chocolate, choppedPreparation:Preheat the oven to 190 oC.In a bowl of stand mixer mix sugar, vanilla sugar, chocolate, butter and
flour until combined. You can also knead the dough with your hands.Form small balls about 2 cm in diameter.Arrange the balls on a baking
tray lined with baking paper, slightly flattening each one.Place in a preheated oven and bake for a 10 minutes for until lightly browned.Leave to cool, and
serve!Enjoy!
Share the post "
Ciasteczka maślane z
czekoladą / Butter cookies with chocolate"