Odwrócone ciasto z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Te ciasto jest genialne. To udowadnia jedynie, że proste rzeczy zawsze są najlepsze 😀 Delikatne ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką tworzą idalne połączenie. Gwarantuję, że ciasto znika zanim zdąży wystygnąć 🙂
Składniki na ciasto:
120 g masła
2 jajka
1 łyżka świeżego soku pomarańczowego
2/3 drobnego cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka śmietany 12%
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
1/3 szklanki roztopionego masła
1/2 - 1 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
250 g świeżych truskawek
2 łyżeczki cukru
Poziom trudności
     2/5
Przygotowanie:
I. Ciasto
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać sok pomarańczowy i jajka, dokładnie zmiksować. Następnie dodać sól, mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę i delikatnie wymieszać.
II. Kruszonka
Masło wymieszać z 1/2 szklanki mąki i cukrem. Dosypywać mąki aż powstanie delikatna kruszonka.
III. Truskawki
Truskawki pokroić w plasterki i wymieszać z cukrem.
Przygotowanie:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Wyłożyć truskawki na dno. Na truskawki wylać ciasto. Następnie posypać kruszonką.
Piec 60 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu oddzielić nożem brzegi ciasta od blaszki i delikatnie przewrócić ciasto na paterę. Zdjąć papier i ostudzić.
Smacznego!
Źródło:https://inspiracje-kulinarne.pl/odwrocone-ciasto-z-truskawkami