Wykonanie
Te ciasto jest genialne. To udowadnia jedynie, że proste rzeczy zawsze są najlepsze 😀 Delikatne ciasto ucierane z
truskawkami i kruszonką tworzą idalne połączenie. Gwarantuję, że ciasto znika zanim zdąży wystygnąć 🙂Składniki na ciasto:120 g
masła2
jajka1 łyżka świeżego
soku pomarańczowego2/3 drobnego
cukru1,5 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
śmietany 12%szczypta
soliSkładniki na kruszonkę:1/3 szklanki roztopionego
masła1/2 - 1 szklanki
mąki1/3 szklanki
cukruszczypta
soliDodatkowo:250 g świeżych
truskawek2 łyżeczki
cukruPoziom trudności 2/5Przygotowanie:I. CiastoMiękkie
masło utrzeć z
cukrem na puch. Dodać
sok pomarańczowy i
jajka, dokładnie zmiksować. Następnie dodać
sól,
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
śmietanę i delikatnie wymieszać.II. Kruszonka
Masło wymieszać z 1/2 szklanki
mąki i
cukrem. Dosypywać
mąki aż powstanie delikatna kruszonka.III.
TruskawkiTruskawki pokroić w plasterki i wymieszać z
cukrem.Przygotowanie:Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować
masłem. Wyłożyć
truskawki na dno. Na
truskawki wylać ciasto. Następnie posypać kruszonką.Piec 60 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu oddzielić nożem brzegi ciasta od blaszki i delikatnie przewrócić ciasto na paterę. Zdjąć papier i ostudzić.Smacznego!