Wykonanie
Domek z piernika to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Posłuży jako piękna dekoracja stołu, którą można później zjeść. Domek złożony jest z ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim. To świetny pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek.
Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki pszennejPół kostki
masła1 szklanka
miodu5 łyżek
syropu klonowegoSzklanka
cukru pudru3 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
sody oczyszczonej1
jajkoLukier:1
białko200 g
cukru pudruSposób przygotowania:
Masło ucieramy z
cukrem pudrem, następnie dodajemy
miodu oraz
syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy
mąkę,
proszek do pieczenia,
przyprawę do piernika i
jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej
mąką stolnicy na grubość ok 5 mm. Za pomocą gotowych lub przygotowanych wcześniej szablonów wycinamy poszczególne elementy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy gotowe elementy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 20 min w zależności od wielkości poszczególnych elementów.
Białko ubijamy na sztywno. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo
cukier puder. Powstały
lukier przekładamy do jednorazowego rękawa cukierniczego. Lukrem przyklejamy ściany do podłogi. Czekamy chwilę, aż
lukier zaschnie. Następnie przyklejamy dach. Domek dekorujemy dowolnie, resztą lukru. Na końcu domek posypujemy z góry
cukrem pudrem.