ßßß Cookit - przepis na Sernik chałwowy z białą czekoladą

Sernik chałwowy z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Składniki
spód
160 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła, zimnego
65 g drobnego cukru do wypieków
masa serowa
800 g sera twarogowego, zmielonego
5 jajek
220 g cukru, drobnego
65 g mąki ziemniaczanej
250 g chałwy waniliowej
100 g śmietany 36%
polewa
100 g czekolady białej
50 g śmietany 36%
dekoracja
jajeczka z czekolady
Wykonanie w garnuszku umieścić 100 g śmietany i całą pokruszoną chałwę
podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż całość się rozpuści
odstawić do wystudzenia – zajmie ono akurat tyle czasu co przygotowanie spodu i masy serowej
Spód
spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
wszystkie składniki na kruchy spód szybko wymieszać, by ich zbytnio nie ogrzać (można za pomocą miksera)
ciasto wgnieść w spód tortownicy i umieścić ją w lodówce do schłodzenia na ok. 30 min.
schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez 15 do 18 minut – do momentu aż spód będzie złoty, ponieważ z warstwą masy serowej, nie upiecze się już zbyt dużo, zatem ważne jest dobre podpieczenie spodu na początku
Masa serowa
jeśli nie macie zmielonego twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotnie
do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier i ziarenka wanilii. Miksować przez chwilę, aż masa zacznie robić się puszysta i jasna
do masy jajecznej dodać masę chałwową i zmiksować. Następnie dodać zmielony twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia składników
masę wlać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 70 minut – do momentu gdy cały sernik urośnie i wybrzuszy się również na środku oraz zrumieni na złoto (ale nie bardziej – nie na brązowo)
gotowy sernik wystudzić. Podczas pieczenia sernik urośnie, wybrzuszy się, może trochę popęka, jednak podczas studzenia opadnie i wyrówna się do prostego poziomu, a boki się skurczą – tak ma być. Następnie włożyć sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc – sernik koniecznie trzeba schłodzić
Polewa
śmietanę umieścić je w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą wodną (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli wodnej) oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną białą czekoladę. Zostawić do roztopienia, czasem mieszając. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać białej czekolady (jest delikatna)
polewę wylać na schłodzony sernik i rozprowadzić
wierzch można dodatkowo udekorować – w wersji na Wielkanoc proponuję ułożyć jajeczka z czekolady
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/sernik-chalwowy-z-biala-czekolada