Wykonanie
Kakaowy biszkopt,
kokos,
ananas,
truskawki to smaki które uwielbiam
Biszkopt8
jajek250g
cukru130g
mąki2 duże łyżki
kakao8 łyżek letniej
wody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem300g
wiórków kokosowych3 szkl
mleka11 krążków
ananasa z puszki6 łyżek
cukru kryształu1/2 szkl
cukru pudru8 łyżeczek
żelatyny700g
truskawek300g
śmietany kremówki6 łyżek
likieru kokosowegoWierzch ciastaszkl
śmietany 30%op
śnieżki w proszku100 g
czekolady mlecznejSposób przygotowania przepisu:
Biszkopt:
Żółtka utrzeć a
cukrem i
wodą do puszystości. Dodać wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao mąkę. Wymieszać, z
białek ubić pianę połączyć z masą. Wylać do formy o wymiarach 24/35 cm. piec około 30 minut w 175*C. Wystudzić, przekroić na dwie części.Krem:
Wiórka kokosowe zalać
mlekiem, dodać
cukier, gotować około 5-10 minut cały czas mieszając. Przelać przez gazę, wiórka dokładnie odcisnąć.
Żelatynę zalać
wodą, odstawić do napęcznienia, napęczniałą
żelatynę rozpuścić, dodać do
mleczka kokosowego.
Ananasa zmiksować blenderem, dodać do
kokosowego mleczka, dodać
cukier puder i
likier, zmiksować, odstawić do lekkiego stężenia. Do tężejącej masy dodać ubitą
śmietanę, delikatnie wymieszać.
Truskawki dokładnie wypłukać, obrać, dodać do kremu (dobrze żeby
truskawki nie wymagały krojenia). Jedną część
biszkoptu włożyć do formy, wylać krem, przykryć drugą częścią placka,
śmietanę ubić ze
śnieżką, wyłożyć na ciasto, zetrzeć
czekoladę.Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki.